9x waarom jouw lustrumreis bestemming in Afrika is (en nergens anders!)

Het is zondagavond. Voor de zoveelste keer zijn jullie met de Luco bij elkaar en voor de zoveelste keer komen jullie er niet uit waar de lustrumreis toch heen moet gaan. Je neemt een goede slok wijn en denkt nog eens even diep na. Het is officieel: jullie zien door de palmbomen de jungle niet meer. De ene clubgenoot schreeuwt dat die wilt salsadansen met zwoele latino’s en latina’s, de andere wilt zich het liefst de hele reis volstouwen met Pad Thai. Veeg deze plannen maar alvast van tafel, want natuurlijk ga je niet naar een plek waar je hele jaarclub al is geweest in dat gap year. Voor de vetste lustrumreis moet je naar een continent van extremen. Welke dat is? Afrika! En we zullen hieronder uitleggen waarom…

9x waarom Afrika hét continent is voor de ultieme lustrumreis

#1

Africa is the motherland! Daar waar onze roots liggen, het continent waar de oudste fossielen werden ontdekt. De menselijke beschaving zoals wij die kennen, begon in Afrika, het continent waar we uiteindelijk allemaal vandaan komen. Zo leefde Ardi, de alleroudste oermens die we kennen, 4,4 miljoen jaar geleden in het Ethiopische savannebos en wijst nieuw onderzoek uit dat de oorsprong van de moderne mens – wij dus – waarschijnlijk in Botswana ligt. Yes: we are family, I got all my sisters with me.

#2

Zoek de extremen van de Afrikaanse natuur op. Spring met je JC in een boot en raft over de langste rivier ter wereld, de Nijl. Bezoek één van de idyllische eilandjes op Lake Victoria, het één-na-grootste zoetwatermeer ter wereld dat barst van de hippo’s. Trek met z’n allen door de grootste en heetste woestijn ter wereld: de Sahara van 9.1miljoen vierkante kilometer – ook dat kan! Of ga naar Namibië voor de oudste woestijn ter wereld waar je tegelijkertijd ook de hoogste zandduinen kunt beklimmen. Nog vetter is om met een board van de duinen af te zoeven, weer een wat anders dan de jaarlijkse wintersport.

#3

Nog meer extremen! Het grootste eiland in de Indische Oceaan behoort tot Afrika: Madagascar. Wat ons betreft ook meteen het indrukwekkendste eiland, want Madagascar kent een zeldzame flora en totaal uiteenliggende ecosystemen: van stomende jungles en succulente boslanden tot uitgestrekte heides en grote loofbossen. Leuk feitje: dik 80% van de flora op Madagascar vind je echt alleen op het eiland. Ook kom je op Madagascar veel dieren tegen die je nergens anders op de wereld vindt, zoals de fretkat, tenrek en lemuur. Weet je wel, de kolonie schattige beestjes die in het begin van de film Madagascar opduiken? Lemuren dus!

#4

Ook dit kun je nérgens anders: op het Afrikaanse continent wandelt de meeste en de grootste mega-fauna rond. Alleen hier kun je de allergrootste en langste landdieren in levende lijve bewonderen, namelijk de Afrikaanse olifant en de giraffe. In de meeste Oost- en Zuidelijk Afrikaanse landen ga je deze hoe dan ook van je lijstje strepen. Vergeet dus zeker niet om die verrekijker in je koffer te gooien!

#5

Maar er zijn nog veel meer bijzondere dieren te zien hier! Zo kun je in de ondoordringbare jungle van Oeganda de zeldzame en majestueuze berggorilla’s bewonderen. Of wat denk je van de grootste nijlpaardpopulatie ter wereld? Blijf wel netjes in je bootje zitten, want hoe schattig deze beesten ook zijn: ze zijn één van Afrika’s dodelijkste beesten en hebben meer mensen vermoord dan de leeuwen en krokodillen bij elkaar! Ook kun je op veel plekken op het continent tussen de wilde beesten slapen, #goals.

#6

Jetlag? Wat is dat?! Van alle continenten is er met Afrika het minste tijdsverschil (max 2 uur). Dat gaat heel wat chagrijnige koppen, slapeloze nachten en dikke wallen tijdens de lustrumreis besparen. Ook is Afrika minder ver dan je denkt: in 3.5 uur vlieg je naar Marokko en met een directe vlucht ben je ook al met zo’n 8 uur in Kenia, Oeganda of Tanzania. Je kunt je tijd immers wel beter besteden. Aan een sicke safari, pittige hike, vette motortrip, chille boottocht of lekkere strandsessie bijvoorbeeld.

#7

Muziek- en dansliefhebbers opgelet! Uit onderzoek blijkt dat de origineelste muziek uit landen in Sub-Sahara Afrika komt. Deze landen vertoonden in analyses de meeste “outliers”, oftewel: hier wordt de meest unieke muziek gemaakt die nergens anders in de wereld te horen is. Niet zo van de ingewikkelde ritmes? Ook de West-Afrikaanse Afrobeat is BOOMING! Niet alleen op het Afrikaanse continent maar ook in Nederland: wie wilt tegenwoordig niet de billen schudden (of heupen kraken) op Burna Boy of Wizkid?

#8

De oudste (en soms meest gekke) religies komen uit Afrika! Breng een bezoekje aan de sjamanen en medicijnmannen of verdiep je in witch-doctors, hekserij en voodoo waar ze hier nog volop in geloven. Pak de pils er maar alvast bij, want dat worden heel wat spannende spookverhalen bij het kampvuur! Meer van het hoppen op reggae met rasta’s? Vergeet Jamaica! De oorsprong van rastafari religie ligt in Ethiopië.

#9

Last but not least is Afrika vooral het meest off the beaten track continent om op lustrumreis te gaan, omdat je hier het minste toerisme tegenkomt. Wat dit betekent? Minder pretpark-vibes, geen overschot aan dronken Engelsen met fullmoon-tanktops, meer authenticiteit en een oprechte culturele uitwisseling. Na een lustrumreis in Afrika kom je hoe dan ook thuis met een flinke portie aan bijzondere ervaringen én een verhaal die het heel goed gaat doen in de kroeg.

OVERTUIGD VAN EEN LUSTRUMREIS NAAR AFRIKA? TOP, DAN IS HET NU ALLEEN NOG DE VRAAG WELK LAND HET GAAT WORDEN. HET CONTINENT BESTAAT UIT MAAR LIEFST 54 LANDEN WAARDOOR ER ECHT VOOR IEDER WAT WILS IS.

Op expeditie door de jungles van Oeganda en Rwanda op zoek naar zeldzame primaten? Luieren op de bountystranden van de Tanzaniaanse eilanden? Snorkelen met onderwaterreuzen in Mozambique, wijn drinken in de heuvels van Zuid-Afrika of een avontuurlijke trekking door de Keniaanse bush met de traditionele Maasai? Check met onze lustrumexperts welke bestemming het best past bij jouw jaarclub, dispuut of bestuur.

Inhoud

HEB JIJ VRAGEN VOOR ONZE AFRIKA EXPERTS?

DEZE BLOGS ZUL JE OOK LEUK VINDEN:

Selfdrive 4X4 avontuur in Zuidelijk Afrika

Tofo: Het Paradijs In Mozambique

Oeganda: 5 off the beaten track activiteiten bij de nijl