Boda boda: Oost-Afrika‘s brommertaxi’s

In Kenia’s hoofdstad Nairobi en Oeganda’s Kampala kun je met geen mogelijkheid om de Boda boda’s heen! Deze ronkende motoren met dik ingepakte chauffeurs vind je hier op elke straathoek. Boda boda’s waren vroeger fietstaxi’s, nu zijn het in de grotere steden voornamelijk motoren. Achterop stappen bij deze Afrikaanse motormuizen kan gewoon, maar voor je dat doet is het verstandig om onderstaand blogje effe goed door te lezen!

Boda boda..?

De naam Boda boda is afkomstig van border to border. Van de late jaren 80 tot en met de vroege jaren 90 was er in het kleine grensdorpje Busis veel vraag naar beter transport tussen Kenia en Oeganda: handelaren uit beide landen kwamen hier namelijk samen om zaken te doen. De eerste boda boda’s waren zoals gezegd fietstaxi’s, maar na verloop van tijd kochten veel chauffeurs een brommer. Met name omdat dit de goedkoopste en snelste manier om alle handelswaar over de grens te kunnen brengen.

Om verwarring te voorkomen: in Kenia worden de motoren waarop boda-chauffeurs rijden ‘Pikipiki’s’ genoemd. Voel je dus niet beledigd als iemand over zijn ‘pikipiki’ begint. Wie in de Keniaanse hoofdstad landt zal op elke straathoek één of meer strategisch geplaatste chauffeurs met gele helmen zien staan, wie landt in Kampala ziet er nog veel meer.

Zes boda-tips

Zo’n motortochtje is heerlijk – wij van Charlie’s Travels zijn ware motormuizen –  maar is helaas ook niet helemaal zonder gevaren. Volkskrant-correspondent schreef niet zo heel lang geleden bijvoorbeeld nog dat hij liever geen boda boda’s meer neemt.. Betekent dit dat je helemaal niet meer op de motortaxi moet stappen? Zeker niet! Al helemaal niet als de onderstaande tips even checkt.

  1. Draag altijd een helm! Veel chauffeurs hebben een extra helm bij zich.
  2. Let erop dat beide zijspiegels intact zijn. Een verstandige chauffeur zorgt ervoor dat ‘ie achter zich kan kijken.
  3. Stap nooit achterop bij een dronken chauffeur! Vaak zie of ruik je snel genoeg of iemand niet nuchter is.
  4. Zeker weten dat je chauffeur geen borreltje op heeft? Pak ‘s avonds dan een Uber.
  5. Hou je goed vast aan de driver!
  6. Blijf altijd ontspannen! Pole pole, bwana – rustig aan. Je chauffeur is eraan gewend dat je tegen ‘m aankruipt en zo hoef jij niet met verzuurde armen aan het achterrekje te hangen.

Aanrader? Jazeker!!

Als je het ons vraagt, mag een Boda boda-ritje zeker niet ontbreken tijdens je reis door Oost-Afrika. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, boek dan je City Tour door Nairobi dan via ons – wij zijn namelijk partners van het betrouwbare Savvy Riders! Zij leiden hun drivers zorgvuldig op en zorgen dat er altijd goede helmen zijn voor zowel de driver als de klant. Daarnaast weten al deze pro’s hoe ze eerste hulp moeten toepassen, mocht er toch iets gebeuren.

There is no window frame between you and the world, so you can really hear, see, smell, and taste the sights and sounds of Kampala!

Heb je vragen aan onze Afrika-experts?

Ha! Ook zin om tijdens je reis door Oost-Afrika op een Boda door de stad te scheuren? Laat een berichtje achter op onze site, zodat we contact met je op kunnen nemen en samen een mooie reis kunnen samenstellen!

Deze blogs vind je vast ook leuk:

2 meisjes op motor met gele helm
Game Drive in Amboseli National Park
Ololokwe jaarclub
Open chat
1
Kan ik je helpen?
Hi avonturier! Stuur ons gerust een WhatsApp berichtje op +254796535342, we helpen je graag verder! We zijn van maandag tot en met vrijdag tijdens kantooruren beschikbaar. Cheers!