De Afrikaanse videoclips die je ritmegevoel een boost geven

Heel voorzichtig til je je ene bil op en laat je je andere kadet zakken. Dit herhaal je nog een keer, en nog een keer… In een oncomfortabele houding sta je voorovergebogen naar je eigen achterwerk in de spiegel te kijken. Nee. Dit was niet hoe het er gisteren uitzag.

De Afrikaanse manier van dansen heeft een bijna hypnotiserend effect. Dit geldt als vanzelfsprekend voor mannen, die bij elke swung van een ritmisch bewegend achterwerk een warme tinteling door hun lichaam voelen gaan, maar ook voor West-Europese dames die nooit intiemer hebben leren dansen dan het op armlengte schuifelen in groep 8. We hebben het hier dan ook niet alleen over de welgevormde Afrikaanse vrouwenbil: ook de mannen hier draaien de heupen zodanig soepel dat de gemiddelde Hollander na één poging behandeld moet worden voor een heupbreuk.

Houterige peuterdansjes

Je kunt het ons Nederlanders eigenlijk ook niet echt kwalijk nemen. Waar wij van jongs af aan een houterig peuterdansje leren op de simpele deuntjes van Sesamstraat, zitten Afrikaanse kinders dagelijks in bomvolle matatu’s die van binnen volledig zijn behangen met speakers en gigantische LCD-schermen, waarop de eerder genoemde billen in een constante stroom voorbij komen. Feesten wordt hier met de paplepel ingegoten.

Om te compenseren voor je ritmisch achtergestelde jeugd hebben wij bij Charlie’s Travels besloten om een maandelijkse dosis Afrikaanse vibes jullie kant op te sturen. Pak die spiegel er maar weer bij: hieronder vind je de eerste serie van drie Afrikaanse videoclips die je zullen inspireren tot iets anders dan ‘de Pinokkio’ op de dansvloer.

#1: Konshens – Bruk Off Yuh Back

Deze instant partystarter is niet per sé Keniaans, Oost-Afrikaans, of überhaupt Afrikaans: sommige nummers worden geïmporteerd uit – bijvoorbeeld – Jamaica. Ondanks (of misschien wel dankzij?) zijn bijzondere keuze in videoclip storyline, is Konshens een van de onmisbare klassiekers die de speakers en billen doen trillen op een gemiddelde avond uit in Nairobi.

#2: Yemi Alade ft. Sauti Sol – Africa

Als goedmakertje voor de niet-Afrikaanse foreigner op #1, staat #2 bol van the African Pride. De Nigeriaanse Yemi Alade zingt samen met de Keniaanse band Sauti Sol “… nowhere be like Africa”. Amen woman. Enne, met een videoclip die door de epische droneshots sterk doet denken aan een Charlie’s Travels aftermovie, heb je ons natuurlijk meteen te pakken.

#3: Flavour – Nwa Baby

Nigeria is de headquarters van Afrikaanse muziek. Verbaas je dus niet als 90% van de lijst uit het westen komt. Dit dansvloer klassiekertje is Flavour, met zijn nummer Nwa Baby. Kenianen dansen hierop tot de morgenzon… maar na een kleine vraagronde op kantoor blijkt dat niemand enig idee heeft waar het nummer over gaat. Een trucje met Google Translate doet blijken dat de Nigerianen vooral waarde hechten aan een opzwiepend deuntje, en in mindere mate songwriter-ambities hebben. 

Charlie’s Travels Africa Spotify Lijst

Kan je niet wachten tot volgende maand? Wij zijn de kwaadste niet: volg de Charlie’s Travels Africa Spotify lijst om een voorschotje te krijgen op je tunes. Perfect om alvast je Afrika-vakantie in te luiden!

Heb je vragen aan onze Afrika-experts?

Deze blogs vind je vast ook leuk:

Magadi motor
Kili sneeuw
Open chat
1
Kan ik je helpen?
Hi avonturier! Stuur ons gerust een WhatsApp berichtje op +254796535342, we helpen je graag verder! We zijn van maandag tot en met vrijdag tijdens kantooruren beschikbaar. Cheers!