De tropische stranden van landlocked Oeganda

Je luistert naar het zacht geruis van de golven, voelt een aangenaam briesje langs je lichtelijk verbrande gezicht strijken en ziet hoe de wind speelt met de groene palmboombladeren boven je. Je zit met je billen in het warme zand, met in je hand een kokosnoot met een rietje. Dat je je handdoekje uit hebt geslagen op een exotisch, parelwit strand in Oeganda in plaats van Jamaica of Zanzibar, zal je misschien verbazen. – door Tinke Douma

Ssese-eilanden

Als je het Victoriameer van boven bekijkt, kun je het duidelijk zien: een archipel van welgeteld 84 eilanden, scattered langs de Oegandese kustlijn. De Ssese-eilanden! Een aantal van deze eilanden is daadwerkelijk bewoond en kun je met behulp van de ferry en bezoekje brengen. Elke eiland heeft een andere grootte en vibe, waardoor er voor ieder wat wils is (maar: op elk eiland een waanzinnige zonsondergang!).

Bugala Island

Bugala eiland is het grootste eiland van de archipel. Hier vind je Kalangala, de hoofdstad van de Ssese-eilanden, die bestaat uit een paar houten huisjes waar met verf ‘RESTAURANT’ op gekladderd staat, plus wat kleurige fruitkraampjes. Het eiland wordt daarom ook wel Kalangala-eiland genoemd en als je geen zin hebt om elke dag alleen maar op het strand te liggen en bruin te bakken maar ook wat te zien, is dit de place to be.

Je komt hier makkelijk met de veerboot vanaf het vasteland, en dat dit een bijzonder eiland is zie je al zodra je voet aan wal zet. Witte stranden met hier en daar een verdwaalde ezel, en palmbomen en knalroze bloemen zover het oog rijkt. Helder, blauw water met houten vissersbootjes die aan de oevers kilo’s glibberige vis uit hun netten halen. De beste manier om dit eiland te verkennen is per motor. Bezoek de schattige dorpjes en eet een heerlijk Oegandees maaltje bereid op een cookstove. Neem een kijkje in een oude grot van traditionele medicijnmannen, wandel door een stukje jungle waar je vogels kunt spotten in alle kleuren van de regenboog, of tuf op je dooie gemakje langs de duizenden bomen van de palmolieplantage. Iets wat er op het eerste gezicht mooier uitziet dan het in werkelijkheid is: iedere eilandbewoner zal je kunnen vertellen dat grote maatschappijen de grond op het eiland opkopen voor palmolieplantages. Wanneer lokale boeren hier niet aan mee willen doen, worden ze van hun land verdreven. Ai!

Banda-eiland

Banda-eiland is een bounty eiland in hart en nieren. Dit superkleine privé eilandje werd gekocht door King Dom, een Keniaans-Britse man en is in 1999 geopend voor bezoekers. Als je zin hebt om helemaal weg van de wereld te zijn, in de schaduw van de palmbomen eindelijk eens die dikke pil uit te lezen en in de avond bij een kampvuur op het strand een vers vissie naar binnen te werken, dan zit je hier op de goede plek. In dit backpackersparadijsje is namelijk niet heel veel meer te doen dan dat! Als je toch zin hebt om de benen te strekken, kun je je wagen aan een wandeling door het kleine stukje oerwoud – om vervolgens te dineren tijdens de zonsondergang, omringd door kaarsen. Romantisch, toch?

Entebbe

Niet zo’n zin om een ferry op te stappen? No worries, aan het vasteland heb je ook nog genoeg exotische stranden. In Entebbe (wat in de lokale taal Luganda ‘stoel’ betekent, omdat in koloniale tijden vanuit Entebbe het land bestuurd werd) vind je de mooiste kustlijn van het vasteland van Oeganda. Entebbe ligt ongeveer een uur rijden van de hoofdstad Kampala vandaan. Het is groen, rustig, geordend, mooi en populair bij expats die genoeg hebben van Kampala’s hustle and bustle.

In het weekend rukken veel Kampalezen uit naar Entebbe om op het strand te liggen, uit te brakken, volleybal te spelen of een van de strandfeestjes te pakken. Onder het genot van een smeltend, plakkerig ijsje kun je wandelen door de waanzinnige botanische tuin. Als je door de indrukwekkende vegetatie richting het meer struint, kom je uit op een mooi, verstopt strandje met helderblauw water.

Maar let op: het gevaar van parasieten

Hoe aantrekkelijk dit ook allemaal klinkt, denk wel goed na voor je die verkoelende duik in dat mooie water waagt. Het Victoriameer zit namelijk vol met beesten die niet altijd het beste met je voorhebben. Zo is er op sommige plekken – maar meestal niet langs de stranden van deze tropische oorden – gevaar voor hongerige krokodillen of agressieve nijlpaarden. Maar de grootste kans is dat parasitaire wormen door je huid naar binnen dringen en daar gaan wonen. Deze aandoening heet Bilharzia (ook wel Schistosomiasis) en de worm die de ziekte veroorzaakt, komt op veel plekken in het Victoriameer voor. Deze parasiet is echter met een simpele pillenkuur om te leggen, zonder dat je er ziek van wordt. Dus of je bereid bent om dat o-zo-verleidelijke water te weerstaan, is helemaal aan jou!

Raak je in de verleiding…

om deze tropische stranden zelf uit te testen, en wil je weten wat er nog meer te doen is in Oeganda? Lees hier wat je allemaal in dit mooie land kunt uitspoken, of check hier hoe een tripje naar één van de mooiste safariparken eruit ziet. Liever naar de tropische stranden aan de Indische Oceaan? Lees dan snel welk Tanzaniaans eiland je het beste kunt bezoeken! Bij twijfel, don’t hesitate to ask onze Angels, we zitten te wachten op je aanvraag!

Inhoud

HEB JIJ VRAGEN VOOR ONZE AFRIKA EXPERTS?

DEZE BLOGS ZUL JE OOK LEUK VINDEN:

Lustrumreis: Wat betekent een lustrum?

Rwenzori Mountains in Oeganda: de perfecte plek voor een actieve lustrumreis

Selfdrive 4X4 avontuur in Zuidelijk Afrika