Deze 5 Keniaanse vega-gerechten moet je proberen

Yes! Je hebt besloten met ons off-the-beaten-track de woestenij in te gaan. Alleen kan je al je vega, biologische, diervriendelijke superfood moralen nog wel hoog houden terwijl onze chef, Francis, voor je kookt?

Eerlijk is eerlijk, het traditionele Keniaanse eten is niet erg delicaat; het bestaat vooral uit een combinatie van vlees of kip met ugali -maisbrij-, tomaat, uien en wortels aangevuld met bonen. Toch zijn er vegetarische gerechten die Keniaans zijn, hoewel deze vega top 5 niet geheel indigenous is; deze gerechten zijn wel wijdverbreid en onze chef kan ze maken om je vingers bij af te likken. En anders maakt honger rauwe bonen zoet; ook een prima vlees alternatief!

1. Githeri

Dit is het traditionele gerecht van de Kikuyu stam. Het is een mix van (zwarte) bonen, maïs, zout en peper. Ook wordt het gegeten in een stoof van aardappels of cassave. Men noemt het dan Mikumo. Githeri is ook lekker met een snufje curry-poeder of met gebakken knoflook. De combinaties zijn eindeloos; je kan het met tomaten en wortels geserveerd krijgen, of de zwarte bonen worden vervangen voor groene of kikkererwten. Proteine here we go!

2. Kachumbari

Dit eet je met Pilau (zoete rijst) of met Chapati (platte pannenkoek zonder ei). Dit is de salade van Oost-Afrika en ieder land heeft het zijn eigen variatie. In Kenia is het vooral een mix van peterselie, pepers, tomaten en uien. Afhankelijk van het seizoen -vlak na het natte seizoen- wordt het geserveerd met avocado. De Pilau en Chapati zijn beiden gerechten die hun herkomst elders vinden; de Arabieren brachten Pilau naar hier en de Indiërs namen hun Chapati mee.

3. Chapati

Eet je met dhal, curry of fruit! De Indiase invloed op de Keniaanse keuken is groot. Zo groot zelfs dat deze geïntegreerde dishes zelfs als traditioneel Keniaans worden beschouwd.
De dhal -linzensoep- met Chapati is populair als ontbijt -vooral bij de Indiërs zelf-, lunch en diner. De Chapati kan ook met groentecurry of fruit geserveerd worden. Soms krijg je een tahli, een groot bord met rijst en chapati in het midden en daaromheen bakjes verschillende dahl en pickels. En dat laatste is dan weer een engelse smaak-invasie: gepekeld voedsel bleef lang goed en voedde menig matroos op de lange zeereizen. Chapati is vrij vertaald ook wel ‘eten’ in het algemeen – een dag geen Chapati is een dag geen eten…

4. Ugali

Is waarschijnlijk het meest Keniaans as we get.  Een pap van maïs meel die als ‘ie een beetje uitgewasemd is nog het meest weg heeft van een deegbal. Toch is de ugali in combinatie met tomaten, spinazie, uien en knoflook best te hachelen. Of ‘ie erg voedzaam is valt te betwijfelen; in maïs zitten niet erg veel voedingsstoffen, toch zijn de Kenianen er dol en vooral trots op; Kufurahia Mlo Wako & Eet Smakelijk !

5. Mandazi

Dit is een gefrituurd deegballetje, dat op smaak gebracht wordt met cocos, nootmuskaat en kaneel. Afhankelijk van de kok is het een suikerbom! Het wordt gefrituurd en ruikt naar een oliebol. Wij kennen het vooral met honing, mierzoet maar o zo lekker… Én vega!

Heb je vragen aan onze Afrika-experts?

Heb je helemaal zin gekregen in deze Keniaanse lekkernijen? Mail, app of chat met één van onze huis-vega’s die een vette vega hap en een vette reis voor je kunnen bekokstoven.

Deze blogs vind je vast ook leuk:

2 meisjes op motor met gele helm
Game Drive in Amboseli National Park
Ololokwe jaarclub
Open chat
1
Kan ik je helpen?
Hi avonturier! Stuur ons gerust een WhatsApp berichtje op +254796535342, we helpen je graag verder! We zijn van maandag tot en met vrijdag tijdens kantooruren beschikbaar. Cheers!