Op dispuutsreis naar Afrika: van Bush naar Beach!

Bij Charlie’s Travels hebben we inmiddels heel wat ervaring met het organiseren van lustrumreizen, maar toen onze Jona met het plan kwam om zijn hele dispuut naar Afrika te halen moesten we wel even kijken: kunnen we genoeg motoren regelen? En zijn er genoeg Maasai-mannen die de heren rond gaan gidsen door de Taita Hills? Uiteindelijk was het antwoord natuurlijk gewoon ja, en hebben we de heren een onvergetelijke reis bezorgd! De heren van Da Vinci reisden van de bush van Magadi en Amboseli naar de beach aan de Indische Oceaan.

Nairobi: cultuur snuiven en verhalen maken

Ruim de helft van de gasten in onze groep stond met samengeknepen billetjes naast mij. “Is er echt voor iedereen een helm?”, “Rijdt mijn motorrijder niet ineens weg bij de groep?”. Nee, natuurlijk niet, de kans is minimaal 50% dat je niets ernstigs overkomt tijdens ons avontuur op de motor door Nairobi. Na vijf minuten waren alle zorgen als sneeuw voor de zon verdwenen. Een stoet van 35 motoren toerde met ronkende motoren dwars door de miljoenenstad in Oost-Afrika. Van de rustige, groene buitenwijken trokken we dwars door Kibera, de grootste slum van Afrika, naar Downtown waar ons een lunch stond te wachten. Zwaaiend, toeterend en slingerend banen 32 Leidse idioten zich met hun Keniaanse motorvrienden een weg door het alledaagse leven van Nairobi. Verhalen maken is wat je doet op zo’n dag. Hier met zijn allen in de file staan omdat je dwars door een textielmarkt heen moet is een herinnering die je niet gauw vergeet.

De eerste geitenbout bij Harry’s Tavern, het is een herinnering. Wat er die avond gebeurde laten we even aan de verbeelding over: omstreeks 22:15 staan er 2 eerstejaars aan de bar te schaken op hun telefoon. Wat zich op de dansvloer afspeelt is volgens hen “te gênant voor woorden”, “zou verboden moeten worden” en “kan echt niet.” Een hoop kisten ijskoude Tuskers, wijze lessen van ouderejaars en gulle aanbiedingen om ergens anders dan in het hostel te slapen later, is het tijd om de balans op te maken. Met je dispuut twee dagen op pad in Nairobi geeft je verhalen voor twintig jaar.

Back to basic: afzien verbroederd

Als dispuut heb je, ten opzichte van jaarclubs, natuurlijk veel voordelen als je een reis gaat plannen. Grote groep, groot budget, mooie accomodaties die je daardoor relatief goedkoop kan krijgen en nog veel meer. Toch heeft elk dispuut dezelfde uitdaging: de band tussen jong en oud. Hoe gaan de eerstejaars zich verhouden en verbinden met de oudere gasten in de groep. Daar is natuurlijk één door en door beproefd concept voor: samen afzien. Waar kan afzien nu beter dan het werelddeel waar alles qua natuur en landschap heftig en extreem is. Vanuit de betonnen jungle van Nairobi trokken we door naar de grens van Tanzania en Kenia. Hier tussen de vlaktes van de Serengeti en de besneeuwde top van de Kilimanjaro bevinden zich de Loita Hills, ons parcours voor vier dagen verbroedering. Robert, stamhoofd van de lokale Maasai, laat ons kennis maken met zijn manschappen, geiten en ezels.

Beeld het je in: 32 gasten, diep in de jungle, 20 Maasai, 40 ezels en 5 geiten. Die 5 geiten zijn na ons avontuur overigens niet meer teruggevonden. Na een uur of 8 lopen, waarbij je regelmatig stil moet zijn voor leeuwen die achter buffels aan rennen, bereik je de volgende kampeerplek. Hier bouw je samen je kampement op, trek je je kleren uit en duik je in een rivier waar de visjes aan je voeten knagen. Als je ’s avonds om het kampvuur zit slaat het noodlot toe… De jongerejaars moeten naar de WC maar het “plotseling” gebrek aan toiletpapier dwingt ze innovatief te zijn met de natuur. Wat er toen gebeurde blijft voor eeuwig op het netvlies staan. Blanke sjaarzenbilletjes over de groene junglevloer. Het zijn deze dagen en momenten waarin je als dispuut dichter bij elkaar komt. Lopend door de jungle, klimmend op de rotsen raakt iedereen met elkaar aan de praat. Bijna 100 uur zonder telefoons, internet of contact met de buitenwereld samen overleven in het oerwoud van hartje Afrika.

Genieten als basis van je vakantie

Wat is het allerbeste na bijna 5 dagen zonder douche of sanitair? Een zwembad, een cocktailbar en fantastische lodges die uitkijken over een rivier vol krokodillen. Het is hier dat je voordeel als dispuut weer gepakt kan worden. Je bent met een grote groep en kan zo echt mooie accommodaties voor een goede prijs krijgen. Voordat je het weet is het zwembad gevuld, is iedereen de blaren, de lange beklimmingen en stoffige afdaling vergeten. Aan de rand van het zwembad heeft iedereen het over zijn meest heldhaftige acties terwijl er links en rechts al een kaart- of dobbelspelletje word opgezet. Vanaf deze prachtige Lodge gingen wij op pad naar Amboseli, het nationaal park onder de Kilimanjaro en tevens ‘Home of the Elephants.’ De 4×4 busjes blijken opnieuw onverwoestbaar als we met de safari-daken omhoog door de savanne toeren waar leeuwen ons aangapen. ’S ochtends om 06:00 rijden we het park nogmaals in om onder de besneeuwde top van de Kilimanjaro als tientallen kleine olifantjes met hun moeders uit het bos komen wandelen. Wil je een ToTo – Africa momentje? Hier heb je het.

Als we na bijna twee weken vol afzien, dieren kijken en ontdekken aankomen in Diani Beach bekruipt je een heerlijk gevoel. De zeewind bruist door de villa waar het vriendelijke personeel een gigantisch fruitbuffet heeft neergezet en de eerste kisten koud bier staan klaar. Deze paar dagen aan de kust waar helemaal niets gepland is zijn heerlijk voor een groot dispuut. Naast dat je met elkaar als dispuut een band wil versterken, wil je ook de ruimte hebben om met je jaargenoten dingen te kunnen ondernemen. De verschillende jaren binnen ons dispuut gingen duiken, windsurfen, brommeren of zeilen. Hierdoor kun je ook met je jaar je nog even terugtrekken van de rest van het Dispuut. De gehele reis door wisselde deze momenten zich perfect af. Afzien met de hele groep, ontspannen met je eigen jaargenoten. Het personeel zorgt overigens goed voor je: ze rijden af en aan met bier en maken de lekkerste maaltijden met de verse vis uit de zee naast je tuin….

Nu we de aftermovie en foto’s binnen hebben wordt alleen maar bevestigd wat we al wisten. De dispuutsreis naar Afrika was de beste investering voor ons dispuut. Want hier zitten we, in een bioscoopzaal met 60 man (30 meer dan mee gingen) alle video’s te kijken en de verhalen te verspreiden.

– Jona.

Inhoud

HEB JIJ VRAGEN VOOR ONZE AFRIKA EXPERTS?

DEZE BLOGS ZUL JE OOK LEUK VINDEN:

Selfdrive 4X4 avontuur in Zuidelijk Afrika

Tofo: Het Paradijs In Mozambique

Oeganda: 5 off the beaten track activiteiten bij de nijl