Dwars door Noord-Tanzania in 6 vlogs

Het is februari 2016: het hoogseizoen zit erop, dus het is time to travel! 15 jaar daarvoor zette ik voor het eerst voet op Afrikaanse grond in Tanzania en maakte ik met mijn ouders een standaard safari-reis in ’t noorden, naar de parken en Zanzibar. Dat was fantastisch, maar gelukkig kwam ik er in 2014 achter dat er meer was.

Offbeat In Tanzania

Ik zag er al twee jaar naar uit om Tanzania te gaan verkennen. Ik was vaak in Arusha en Moshi geweest en had al veel over het land geleerd. En nu was het dan eindelijk zover: tijd voor de eerste grote trip, going offbeat in Tanzania. In zes weken tijd van de oevers van Lake Victoria, naar het paradijselijke eilandje Pemba ten noorden van Zanzibar.

Vanuit Mwanza reisden we door de parken, langs Lake Natron, over de actieve vulkaan Ol Doinyo Lengai, door Arusha, Moshi en langs de Kili, dwars door het Usambara-gebergte naar de kust. Al vloggend deden we daar ook Tanga én Pemba aan. Check ALLE ZES VLOGS in de post hieronder! TUENDE, TUENDE, LET’s GO!

Standing on the biggest rock of East Africa! – vlog 1 // Noord-Tanzania

Langs de oevers van Lake Victoria reizen we met openbaar vervoer van Kisumu naar Mwanza, ook wel Rock City genoemd. Dat heeft er alles mee te maken dat de stad gebouwd is op honderden grote rotsblokken!

In de stad die westelijk ligt van de Serengeti, en oostelijk van Rwanda en Burundi, ontmoet ik Rastafari Joseph, die ons meeneemt op safari! Na Dar es Salaam is Mwanza de grootste stad van Tanzania, maar op de één of andere manier kennen veel reizigers deze plek aan de andere kant van de Serengeti niet.

Ik voel me op mijn gemak in deze stad – dat heeft vooral te maken met het feit dat de stad aan Lake Victoria ligt. Dit immense zoetwatermeer draag ik een warm hart toe door mijn tijd in Kisumu, het Keniaanse stadje waar Charlie’s Travels ooit is opgericht. Je verwacht het misschien niet, maar het heeft wel wat weg van de Sechellen!

Serengeti safari met een rasta. Aanrader?! – vlog 2 // Noord-Tanzania

Wanneer we vanuit Mwanza richting de kust rijden, kunnen we een safari door de Serengeti natuurlijk niet overslaan! Zo’n safari blijft mooi. We hebben er alleen voor gekozen om met een rasta op safari te gaan, en dus hebben we alleen maar panne.. Goedkoop is duurkoop!

Gelukkig bezoeken we wel een heel fancy tented camp, dat leuk is voor reizigers die iets meer te besteden hebben. Het kamp ligt in de open vlakten van het park: ‘Serengeti’ betekent ‘Great Open Space’ in de taal van de Maasai.

De Serengeti is één van de grootste wildparken van Afrika, en grenst aan de Keniaanse Maasai Mara (wat dus eigenlijk gewoon aan elkaar vastzit. Het hele jaar door trekken miljoenen beesten door deze twee parken, op zoek naar eten: The Great Migration is één van de mooiste safari experiences die er is!

Lake Natron, 2 mln Flamingo’s en bijna in een kolkend lavameer gevallen! – vlog 3 // Noord-Tanzania

Het is één van de mooiste plekjes van Oost-Afrika: Lake Natron slaagt er met zijn twee miljoen flamingo-bewoners altijd weer in om me in te pakken. Na onze trip door de Serengeti reizen we langs het meer, dwars door het land van de Maasai, richting de kust.

Misschien wel net zo indrukwekkend als Lake Natron is de Ol Doinyo Lengai, de ‘Berg van God’. Deze voor de Maasai heilige, actieve vulkaan beklimmen is een bovenaards spektakel!

Lopend over de richel naar de top van de berg zie je links van je het stomende hart van de Engikai: het is bovenaards om Moeder Aarde in actie, op haar krachtigst te zien. Rechts zie je de eindeloze vlakten van de Serengeti, verschillende andere kraters en de rooftop of Africa: de Kilimanjaro.

Usambara-gebergte: Prins Claus z’n stekkie tijdens zijn pubertijd – vlog 4 // Noord-Tanzania

Oké: Mwanza is een fijne stad, Serengeti is een verplicht nummertje maar daardoor niet minder mooi en Lake Natron is fantastisch, maar had ik eerder al eens eerder gezien. Toen ik echter voor het eerst door het Usambara-gebergte reisde, was ik weggeblazen: dit is de mooiste ontdekking in Tanzania tot nu toe!

Nederlandse vrienden van mij werkte in deze streek op een plantage en houtzagerij – een paar jaar geleden bezocht ik hen en de Usambara-regio voor het eerst. De kliffen hier zijn zo stijl dat ze doen denken aan Scandinavische fjorden – wanneer je hier rondrijdt beland je in een andere wereld.

Een paar jaar later ben ik nog eens naar deze plek teruggegaan, toen ik mijn tweede lustrumreis mocht organiseren! Uiteraard heb ik ook op die reis veel gevlogd. – check mijn andere vlog over dit gebied hier: https://www.charlies-travels.com/story/tanzania/charles-beklom-de-ol-doinyo-lengai/

50 Zweedse tandartsassistentens op een witte zandbank (geen clickbait) – vlog 5 // noord-tanzania

We zijn aangekomen aan de Tanzaniaanse kust, waar we ons voor het eerst weer in vrouwelijk gezelschap gezelschap begeven. Tanga heeft dan weer niets te maken met ondergoed (of toch?) en bevindt zich aan de kust van de Indische Oceaan.

Dit gezellige stadje doet me denken aan mijn vroegere hometown Kisumu: het is een laidback kustplaatje, het enige dat mist is Lake Vic. Daar krijg je gelukkig een tropisch tandartsassistentenparadijs voor terug!

Hier ontmoeten we een ietwat viezige Zweed die dhow-trips organiseert voor Scandinavische dames die hier studeren. Telkens als ik hier kom, tref ik weer een nieuwe lichting op de witte zandbanken aan.

De kust van Tanzania heeft zoveel meer te bieden dan de platgelopen paden op Zanzibar! Tanga is daar een goed voorbeeld van, maar vlak ook Pemba niet uit.

Waarom je naar het tropische, Afrikaanse eilandje Pemba moet – vlog 6 // Noord-Tanzania

Bizar genoeg kennen veel mensen de little brother van Zanzibar niet! Pemba ligt iets noordelijker, richting ons thuisland Kenia en is CHILL én OFFBEAT! Waar elk stukje Zanzibar inmiddels is volgeplempt met hotels, telt dit kleine, supertropische eilandje welgeteld tien (10!) hotels!

Hier ga je ? snorkelen, ??‍♀️ duiken en met een snorkel op je bek vloggen over ? heremietkreeften.

Kortom: Pemba is dé uitgelezen bestemming om onze reis, vanaf Mwanza in west-Tanzania naar de kust in oost-Tanzania, te beëindigen!

Inhoud

HEB JIJ VRAGEN VOOR ONZE AFRIKA EXPERTS?

DEZE BLOGS ZUL JE OOK LEUK VINDEN:

Lustrumreis: Wat betekent een lustrum?

Rwenzori Mountains in Oeganda: de perfecte plek voor een actieve lustrumreis

Selfdrive 4X4 avontuur in Zuidelijk Afrika