Een interview over vrouwvriendelijk Nairobi – girls discover Africa!

Ons nieuwe talent Catherina is voorbereidingen aan het treffen voor haar Afrika avontuur. Tegenwoordig vertoeft ze alleen nog in tenten zoals de Safari Lounge in Zandvoort, waar zij langzaam probeert te wennen aan het Afrikaanse tempo. Hier skypte ze met de boss lady Merel Schreuder over Kenia, vrouwvriendelijk Nairobi en haar motto “work hard, play hard(er)”.

Wijverige vragen stellen aan een soortgenoot

Hoewel mijn ticket twee weken gelden al geboekt was, plande ik tot vandaag ergens in mijn achterhoofd toch een kleine escape route. Voor het geval dat Nairobi eigenlijk een soort shithol van de aarde zou zijn. Of als Charlie’s villa in de slums blijkt te liggen. Wie beter te contacten dan een soortgenoot. Merel woont en werkt voor de Nederlandse ambassade in Nairobi. En niet onbelangrijk, ze heeft geen je weet wel tussen haar benen hangen. Ik mocht haar interviewen en I can only say: so glad I did! Lekker wat wijverige vragen stellen zonder dat ik bang hoef te zijn dat ik aan de poort van Charlie’s Castle wordt geweigerd vanwege het niet in bezit zijn van een stel ballen.

Merel, wat vind je van Kenia, Nairobi?

Naast dat Kenia een prachtig land is qua natuur en cultuur, is Nairobi een diverse stad met een grote internationale community. Door het VN-hoofdkantoor en de hub-functie voor de regio is Nairobi een dynamische stad met interessante mensen. Daarbij, wie kan er nou zeggen dat hij of zij, zijn vrijmibo tijdens een safari doet met uitzicht op de stad waar je werkt?!

Voel jij je weleens onveilig?

Over het algemeen gaat het er denk ik het meest om dat je je moet beseffen dat je niet thuis in Nederland bent en dat je daar je mindset op moet aanpassen. Zo loop ik nooit in het donker, maar ga met de taxi en denk ik altijd voordat ik de deur uit ga na over naar wat voor plek ik ga en pas ik daar de inhoud van mijn tas/outfit op aan. Maar sinds ik hier ben heb ik me nog nooit echt onveilig gevoeld.

Wat zijn jouw hoogtepunten geweest in kenia?

Een letterlijk hoogtepunt was om bij zonsopgang op de top van Mount Kenya (4985 meter hoog) te staan. Daarnaast moeilijk om te kiezen tussen: hardlopen met Keniaanse elite runners, wakker worden van het geluid van een nijlpaard naast mijn tent, giraffe voeren en bij zonsopgang een leeuwen familie zien. Maar zeker ook om VN Secretary General Antonio Guterres ’te ontmoeten’ bij een VN-congress waar ik voor werk was, of het bezoek aan een vrouwengevangenis en Kibera (slum).

Wat zou jouw lijfspreuk zijn in Nairobi?

‘Work hard play hard(er)’. Vanaf het eerste moment dat ik hier aankwam was ik mij bewust van wat voor ontzettend mooi land Kenia is en hoeveel hier te ontdekken valt. Daarom probeer ik zoveel mogelijk trips te maken om van het land te genieten en vooral op elke mogelijkheid hierop ja te zeggen. Zo vind ik mijzelf vaak op zaterdagochtend, na een intensieve werkweek en een mooi feestje met 3 uur slaap, om 6.00 in een auto met vrienden richting een safari scheuren.

Interesse in Kenia?

Wat vind je van de mensen?

Kenianen zijn ontzettend vriendelijk, willen je met alles helpen en hebben een heerlijk gevoel voor humor. Daarnaast is het leuk dat op mijn werk ongeveer 50% Keniaans is, waardoor ik ook echt iets mee krijg van de onderliggende relaties (ook wat betreft de diverse stammen). Het enige waar ik als Hollander niet aan kan wennen is Keniaanse tijd, wat inhoud dat ik steevast als eerste bij vergaderingen ben en een uur te vroeg kom voor etentjes in de ogen van mijn vrienden.

Wat zijn jouw vijf favoriete spots in Kenia (van koffietentjes, restaurants, tot attracties of plekjes)

– Baby olifanten at your doorstep

– Olifanten hier, olifanten daar, olifanten overal, plus een paar leeuwen, hyena’s en nijlpaarden met op de achtergrond Mount Kilimanjaro

– Ultieme bounty gevoel op het strand

– Heerlijk luieren bij het meer met de hippos

– Brunch in Nairobi

Zou je Kenia aanraden aan mensen als reisbestemming?

JAAAAA! Met een beetje wereldwijsheid is het een geweldig land om in te reizen. Wie wil nou niet van de toppen van Mount Kenya, naar de hagelwitte stranden in Watamu, van kamperen in een wildpark naar clubben in Nairobi en van leeuwen spotten voor het ontbijt naar sundowners met olifanten?

Heb je nog leuke, goeie en leerzame tips voor reizigers in Kenia?

Ultieme Kenia (Afrika) droom is om met een fourwheeldrive met tent op het dak door het land te reizen. Nu ligt dit zeker niet in ieders budget, daarom neem een tent mee om alsnog wakker te kunnen worden bij zonsopgang met het uitzicht over de Rift Valley. Plus heel veel deet en gezichtsdoekjes en je bent ready to go for adventure.

Zou je Kenia een “vrouwvriendelijke” reisbestemming noemen?

Als je bedenkt dat de Keniaanse boda drivers die je hier nastaren en nafluiten eigenlijk gewoon hetzelfde zijn als de bouwvakkers en hangjongeren thuis, valt het allemaal best mee. Wel moet je een stukje voorzichtiger zijn in je eentje, maar het is eigenlijk meer je huidskleur die foute bedoelingen aantrekt dan het vrouw zijn. Bereid je daarom voor dat zelfs als je 50% van iets hebt af onderhandeld, je gewoon alsnog wordt opgelicht. Anderzijds betaal je waarschijnlijk drie keer zo weinig als in Amsterdam.. Dus als dat de prijs is die je ervoor betaalt?

Sounds great!! Volgende week vertel ik iets meer over mijn samenwerking met Charles en wat ik hier precies ga doen. Blijf je mijn voorbereidingen volgen?

Liefs Caty

Inhoud

HEB JIJ VRAGEN VOOR ONZE AFRIKA EXPERTS?

DEZE BLOGS ZUL JE OOK LEUK VINDEN:

Lustrumreis: Wat betekent een lustrum?

Rwenzori Mountains in Oeganda: de perfecte plek voor een actieve lustrumreis

Selfdrive 4X4 avontuur in Zuidelijk Afrika