• Gorilla Trekking en Chimps spotten

    Je kiest de mooiste stok uit die je kan vinden, steekt hem in de modderige grond onder je voeten en helpt jezelf weer een beetje vooruit. Vanaf de grote bladeren hoog in de boom vallen er een paar dikke druppels op je neus. Je snuift nog eens een flinke teug frisse lucht op en beseft dat dit regenwoud echt alles heeft wat je voor ogen had: vochtig, weelderig en groener dan groen. Als een soort rups trekt je jaarclub zich door de jungle en dan hoor je opeens een hoopgevende kreet van de gids die voorop loopt. Hij ziet wat! En slechts enkele minuten later sta je oog in oog met paar hele grote, bruine ogen. Yes, de eerste gorilla is gespot!

    Krijg reisadvies op maat

Baan je een weg door de jungle van Bwindi Impenetrable Forest en spot de zeldzame, majestueuze berggorilla’s

Bekijk hoe de Gorilla Trekking hét hoogtepunt was van de lustrumreis van JC Harivo

Oeganda Gorilla Trek

Op bezoek bij de familie

Eigenlijk zou je de gorilla trek in Bwindi Impenetrable Forest als een soort familiebezoekje kunnen zien. Want als je de basics over de evolutie een beetje in je hoofd hebt zitten, weet je dat de mens en de mensaap nauw met elkaar verwant zijn. Heel nauw, want die grote harige beesten hebben voor 98% procent hetzelfde DNA als jou en je clubgenoten. De gorilla’s die jullie gaan spotten tijdens de trekking zijn Mountain Gorillas, berggorilla’s in het Nederlands of Silverbacks zoals ze ook wel genoemd worden. Een bijzondere experience is het zeker, want wereldwijd zijn er nog maar zo’n duizend van deze apen te vinden waarvan de helft in Oeganda leeft. De gorilla’s worden namelijk zwaar bedreigd door afname van het leefgebied, maar vooral ook door stropers. Dus als je je misschien afvroeg waarom de fee voor deze trekking zo hoog is: die gaat (grotendeels) naar het beschermen van deze prachtige beesten.

Maak je op voor de jungle

De trekking door Bwindi Impenetrable Forest is er niet zomaar eentje dus een goede voorbereiding is key. En bovendien het halve werk natuurlijk. Wees maar niet bang: ook pa en ma zouden die jungle doorkomen en tot nu toe heeft iedereen de gorilla’s gespot, ook al was dat misschien met een extra handje van de gids. Trek lange kleding aan, vergeet de Deet niet, bindt stevige schoenen om je voeten, sla genoeg water in en neem een setje droge kleren mee voor als je de jungle weer uit komt. Het is nou eenmaal niet voor niets een regenwoud. Aan een goede voorbereiding kan het in ieder geval niet meer liggen!

Tijd om op pad te gaan! De gorilla’s zitten vaak dieper in het woud verstopt dus dat betekent dat je je echt een weg moet banen door de jungle. Soms zit er een gorilla-familie op 1 uur lopen, soms duurt het 4 uur, maar als je pech (of geluk) hebt, ben je 8 uur onderweg. Maar hoe dan ook ga je ze spotten! Als je de gorilla’s hebt gevonden, kun je ze ook nog eens van super dichtbij (lees: op slechts enkele meter afstand) bekijken. De beesten zitten namelijk liever lekker op de grond dan hoog in de bomen en dat maakt de ervaring extra bijzonder. Bang voor de gorilla’s hoef je trouwens niet te zijn, want er is altijd een stoere ranger aanwezig die de beesten door en door kent én hun stemming precies kan inschatten.

Gorilla trek

Kijktip voor thuis: de spraakmakende Netflix-documentaire Virunga (2014) over de eindeloze en helaas vaak dodelijke strijd om het leefgebied van de zwaar bedreigde gorilla’s te behouden.

Benieuwd hoe je een Gorilla of Chimps Trekking kunt combineren tijdens een lustrumreis in Oeganda? Lees meer over Oeganda of chat met één van onze lustrumexperts!

Gorilla trek

Chimps spotten

De berggorilla’s zijn zeker niet de enige primaten die je kunt spotten tijdens je lustrumreis in Oeganda. Zo kun je in Oeganda ook op zoek gaan naar je andere harige achter- achterneven: de chimpansee. Al zijn deze oerwouden kleiner dan Bwindi, dat maakt ze echt niet minder mooi. De chimpansee trekking een stuk goedkoper, maar het resultaat – een uur lang de chimps in hun natuurlijke habitat bestuderen – is niet te evenaren!

Conclusie: voor apen kom je naar Oeganda. Of het nou de majeusteuze gorilla’s zijn, de grappige chimps of een combinatie van deze twee… Reken maar op een heel bijzonder avontuur in de bush!

IK BEN KLAAR VOOR HET AVONTUUR! WAT DOEN WE NU?

Open chat
1
Kan ik je helpen?
Hi avonturier! Stuur ons gerust een WhatsApp berichtje op +254796535342, we helpen je graag verder! We zijn van maandag tot en met vrijdag tijdens kantooruren beschikbaar. Cheers!