Wij vinden laidback Lamu een van de best bewaarde geheimen van de Keniaanse kust. Onze Angels zijn er niet voor niets regelmatig te vinden! De archipel met Lamu als hoofdeiland én hoofdstad (volg je het nog?) is een van de oudste nederzettingen, gesticht door het Swahili-volk. Al eeuwen geleden bracht de moessonwind handelaren uit het Midden-Oosten met hun dhows naar de idyllische eilandengroep, op zoek naar kruiden, goud, ivoor en slaven. Later vonden ook de Portugezen hun weg. Het resultaat: een bijzondere melting pot van Afrikaanse, Europese en Arabische invloeden. Tel daar de ongerepte natuur (dichte mangrovebossen, goudgele strandduinen en een azuurblauwe zee) én de supervriendelijke bevolking bij op en je hebt de ultieme vakantiebestemming voor jong en oud!
Waar ligt Lamu?
Hoog in het Noorden van Kenia Ligt de Lamu Archipel. Tropische eilandjes met kleine, historische vestigingen, witte zandbanken, een azuurblauwe Indische Oceaan en uitgestrekte mangrovemoerassen. Twee van de grootste eilanden zijn ook meteen de meest bekende: Lamu-eiland zelf, en Manda.
Een oase van rust
Lamu is een oase van rust in een turbulent gebied, vlak bij Somalië. In 2011 sloten Keniaanse legereenheden zich in Somalië aan bij Amisom, de militaire missie van de Afrikaanse Unie tegen Al Shabaab. Sindsdien is Kenia het doelwit van verschillende aanslagen van de Somalische terreurbeweging. Zo ook de provincie Lamu, waarbij in 2014 bijna honderd doden vielen bij aanvallen op twee dorpjes. Heel gezellig is het in deze regio nog steeds niet en geweld steekt af en toe onaangekondigd zijn lelijke kop op. Om deze reden geeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies voor Lamu County. Geen zorgen: het eilandje is gelukkig wél volkomen veilig. Omdat toerisme hier de belangrijkste inkomstenbron is, word je juist met open armen ontvangen! De bevolking is trouwens grotendeels islamitisch. Een beetje respect wordt gewaardeerd (huppel dus niet rond in je hotpants of minirokje en je bent sowieso safe).
Vanwege de onrust op het vasteland is het niet aan te raden om de bus te nemen. Een klein propellervliegtuigje brengt je in iets meer dan een uur van Nairobi naar Lamu. De vlucht alleen al is een hele ervaring. Het lijkt meer of je in een safaribusje zit en omdat je laag vliegt, spot je misschien zelfs een olifant! Met een bootje vaar je van het vliegveld naar het eiland waar een welkomstcomité van enthousiaste beachboys je opwacht, popelend om je een dhowsafari te verkopen. Het “karibu!” van alle kanten komt misschien een beetje intimiderend over, maar lach vriendelijk of maak een praatje en ze druipen uiteindelijk vanzelf af. Het voordeel is dat Lamu een klein plaatsje is. De jongens herkennen je de volgende dag, komen even kletsen of laten je met rust. Nog een voordeel aan dit gemoedelijke dorpse leven: de sociale controle is groot en de kans dat er hier iets gebeurt klein. Het leger houdt hier ook nog een oogje in het zeil. Schrik dus niet als er opeens een legerhelikopter aan de horizon opdoemt of een paar mannen met grote geweren over het strand paraderen. Niet echt een gezellig gezicht, maar gek genoeg voelt het wel heel veilig aan!
Pole Pole
Pole pole is hier het motto: slowly, slowly. Héél langzaam, want het lijkt alsof de tijd hier heeft stilgestaan. Laat je meevoeren door het trage en vredige eilandleven. Verdwaal door de nauwe steegjes van Lamu Town, die zigzaggen tussen de witte huisjes van koraal- en kalksteen met prachtig versierde houten deuren. Achter die deuren gaan binnenplaatsen schuil met grote schaduwrijke bomen en een zee van bloemen. Het dorp staat niet voor niets sinds 2001 op de UNESCO Werelderfgoedlijst! Geen dampende uitlaatgassen en voorbijrazende auto´s waarvoor je aan de kant moet springen, zoals in de meeste Afrikaanse steden. Die zijn er namelijk niet op Lamu. Hier moet je uitwijken voor tientallen ezels (en hopen ezelpoep). Op het gebied verkeersveiligheid is dit dus waarschijnlijk de meest veilige plek van Kenia. Sluit je dag af met een vers fruitsapje bij een van de knusse tentjes aan de waterkant, terwijl gesluierde vrouwen voorbij slenteren, mannen hun karren vol laden met koopwaar en vissers de vangst van de dag binnenhalen.
Historisch-culturele Melting Pot
Lamu is het oudst bewoonde stadje van Kenia en de ultieme historisch-culturele melting pot. Wanneer je door de smalle steegjes van Lamu town wandelt zie je overal Arabische invloeden: prachtig versierde Swahili deurposten vormen de toegang tot grote binnenplaatsen. De smalle steegjes worden gedomineerd door ezels; auto’s zul je hier niet zien. Ook Turkse handelaren en Portugese ontdekkingsreizigers hebben hier hun sporen achtergelaten. Toch heeft het eiland een eigen Swahili-cultuur weten te ontwikkelen en behouden.
Traditionele Dhow
Naast de rijke cultuur en historie, kun je in Lamu ook heerlijk relaxen op het strand en zeilen met een traditionele dhow (houten zeilboot), tussen de mangrovebossen door. Er zijn eindeloze witte stranden, glooiende duinen en verschillende accommodatie mogelijkheden. Wil je het net even anders doen: ga voor een meerdaagse zeiltocht, ontdek de omliggende eilandjes met een traditionele dhow, kampeer op het strand en word wakker met het geluid van de omslaande golven.