Samosa’s, de bitterballen van Kenia

Het is iets waar elke Charlie’s Angel die Nederland verruilt voor Kenia tegenaan loopt: na een paar maanden Nairobi mist iedere nieuwe medewerker de speciaalbiertjes, de plakjes kaas op brood en zéker ook de bitterbal. Oké, die speciaalbiertjes blijven we missen en sommige Charlie’s klanten nemen nog wel eens wat kaas voor ons mee, maar voor de bitterbal hebben we een waardige vervanger gevonden: de samosa!

Vervanger van de Bitterbal

Voor we hier aan de Ugali, Nyama Choma, Chapati’s of Irio beginnen, drinken we alvast een koude Whitecap en bestellen we een paar samosa’s. Die samosa’s zijn driehoekige, knapperige, gefrituurde snacks die gevuld kunnen zijn met vis, vlees, groenten (linzen!) of zelfs feta of zoetigheden. We zeiden het al: deze (vaak toch wel vettige) snack is de ultieme vervanger van de bitterbal!

Ishaq al-Mawsili

Zoals wel meer eten in de Keniaanse keuken, zijn samosa’s niet 100% Keniaans. Doordat Kenia aan de Indische Oceaan ligt, zijn er aardig wat gerechten met een Aziatisch/Oosters randje. Zo is de samosa een eeuwenoude snack: al in de 9e Eeuw werd het gerechtje geroemd in een gedicht van de Perzische poëet Ishaq al-Mawsili.

Amsterdam Food Pitch

Samosa’s zijn dus niet alleen in Kenia te verkrijgen, maar aangezien de Kenianen de driehoekjes hebben omarmd en je de snack zowat overal in het land op elke straathoek kunt krijgen, vinden we dat de samosa ook in Nederland wel wat meer aandacht verdient. Dat komt mooi uit, want in 2018 kon je op het gerecht stemmen als ‘Nieuwe Culinaire Hit’ voor de Amsterdam Food Pitch!

Samosa op de borrelkaart

Onze goede vriendin en chef Elizabeth ‘Mama Kenia’ Njeru heeft de Amsterdam Food Pitch niet gewonnen, maar volgens ons gaat zij ervoor zorgen dat de samosa in heel Nederland op de borrelkaart terechtkomt. Dat de 400.000 Afrikanen die in Nederland wonen niet alleen een kaasstengel of bitterbal kunnen bestellen, maar ook een lekker, knapperig driehoekje! Uiteraard bereidt op Oost-Afrikaanse wijze.

Inhoud

HEB JIJ VRAGEN VOOR ONZE AFRIKA EXPERTS?

DEZE BLOGS ZUL JE OOK LEUK VINDEN:

Lustrumreis: Wat betekent een lustrum?

Rwenzori Mountains in Oeganda: de perfecte plek voor een actieve lustrumreis

Selfdrive 4X4 avontuur in Zuidelijk Afrika