HEILIGE MASAI-BERG LONGIDO

Met zijn 2637 meter hoogte is deze berg de underdog, het zielepootje der Tanzaniaanse bergen. Qua hoogtemeters is het inderdaad niet de meest indrukwekkende berg vergeleken met Mount Meru of de Kilimanjaro, maar wat ‘off the beaten track’ bergbeklimmen betreft laat Longido een poepie ruiken. Wil je twee dagen lang hiken op een berg die je voor je alleen lijkt te hebben? Dat zit je hier goed!  

MOUNT LONGIDO: MACHTIGE BERG MIDDENIN MASAI-LAND

Wanneer Charlie van Kenia naar Tanzania reisde, zag hij op links altijd een prachtige, groene berg liggen, met aan de voet een klein stadje. Op Google was maar weinig informatie over deze berg te vinden, en Google Satellite liet weinig meer zien dan een groene stip in een oranje-bruinige savanne. Masai-vrienden uit Kenia waren wel bekend met deze berg, en wisten hem te vertellen dat in de jungle van deze berg olifanten en buffels uit Amboseli National Park te vinden waren. Zijn Masai-vrienden zien de berg als heilig. En als je ‘m in al z’n glorie ziet shinen, met een schitterende, Tanzaniaanse zonsondergang op de achtergrond, dan begin je ook echt wel te begrijpen waarom. Maar voordat je zo’n imposante hike bij je reizigers aan kunt prijzen, moet je ‘m wel eerst zelf ervaren. Zo gezegd, zo gedaan. Challenge accepted!

EERST WAT MEER ACHTERGRONDINFORMATIE

Mount Longido ligt, zoals we al zeiden, aan de voet van het gelijknamige stadje, waar zo’n 10.000 mensen wonen. Relatief klein, dus. In dit deel van Tanzania wonen verschillende etnische groepen, maar het merendeel van de bevolking rondom Longido is Masai. En dat is goed te zien wanneer je je in het plaatsje begeeft, en bijna constant omringd wordt door mannen en vrouwen in kleurige Masai-kleding!

Longido is klein en gemoedelijk, maar vol leven, en ligt middenin het hart van Masai-land. Het is dan ook zéker een aanrader om Longido zelf een (bliksem)bezoek te brengen, afhangende van hoeveel tijd je hebt. Drink een ijskoud Kilimanjaro-biertje in een lokale bar, of koop een lekkere chipsi mayai (omelet met friet) of samosa aan de kant van de weg! Aan streetfood geen gebrek hier.

Leuk weetje: Longido wordt ook wel gebruikt als apotheek. Voor ieder kwaaltje is wel een plantje te vinden op deze berg! 

WATERSCHAARSTE

Mount Longido is van groot belang voor de mensen in de omringende gebieden, niet in de laatste plaats omdat ze hier hun drinkwater vandaan halen. In het noorden van Tanzania heerst er vrijwel altijd een gebrek aan water; het water dat van Mt. Longido afkomstig is, wordt dan ook op strenge wijze verdeeld. Allereerst krijgt het vee – de koeien, geiten en schapen – te drinken. ‘Dat is raar’, denk je misschien wel, maar het vee is van levensbelang voor de Masai: zonder hun dieren overleven ze niet. Na het vee volgt het nabijgelegen ziekenhuis, gevolgd door mensen met overheidsfuncties, en pas daarna krijgen de ‘gewone’ dorpelingen te drinken.

HET KLEINERE ZUSJE VAN DE KILIMANJARO

Terug naar Mount Longido! Aan mooie uitzichten geen gebrek hier, je komt onderweg vrijwel nooit iemand tegen (terwijl de nabijgelegen Kili inmiddels toch aardig overbevolkt begint te raken), en je kunt het ook een stukje rustiger aandoen dan wanneer je besluit de Kilimanjaro te beklimmen. Schijn bedriegt trouwens, want Longido op hiken is een stuk taaier dan je op het eerste gezicht zou denken! Er zijn een aantal stukken waar je flink steil omhoog moet klimmen. Maar die uitzichten, die maken een hoop goed – zo ondervonden wij tijdens onze hike.

AL DIE VERSCHILLENDE ECOSYSTEMEN

Ook bijzonder aan Mount Longido: op een relatief kleine berg klim je tijdens één hike door heel veel verschillende ‘zones’ aan vegetatie heen. Aan de voet van de berg bevind je je nog in vrij droog gebied, maar dat verandert al vrij snel in een beboste omgeving. Of zoals Charlie in een poëtische bui opmerkte tijdens onze hike: “Sprookjesachtige bossen waar het zonlicht door de bladeren heen glinstert.” Enfin, een mooi bos dus.

Na de beboste omgeving volgt er een gebied dat ook groen is, maar meer weg heeft van regenwoud. Twee verschillende typen bos op een relatief kleine oppervlakte, dat is best zeldzaam! Je waant je hier weer in een compleet andere wereld dan in de vorige zone. Als je je eenmaal een weg door het regenwoudachtige bos hebt gewerkt, bereik je de laatste zone, net boven de bosgrens: een rotsachtig gebied met de allermooiste uitzichten over de savanne.

Vanaf hier zie je Enduimet Conservancy liggen (we raden je dan ook vooral aan Mt. Longido met dit natuurgebied te combineren), Namanaga Border Crossing – de grens tussen Kenia en Tanzania – is goed zichtbaar, en vergeet ook Mount Meru niet! Als je het geluk hebt is het écht een heldere dag, en kun je ook de Kili en Lake Natron zien liggen.

ROUTES MOUNT LONGIDO: HET ULTIEME GEVOEL VAN OVERWINNING

En als je dan eindelijk de top hebt bereikt, je inmiddels flink verbroederd bent geraakt met de mensen met wie je naar de top bent geklommen en bovenop die machtige Masai-berg staat, word je overvallen door een ultiem gevoel van overwinning. Kijk eens naar beneden! Dat heb jij toch maar mooi gedaan.

TWEE VERSCHILLENDE ROUTES

Als je, net als wij, besluit Mt. Longido te willen beklimmen, dan zijn er twee routes die je kunt kiezen. Optie 1: je gaat binnen één dag omhoog en omlaag, waar je in minimaal zeven uur over doet wanneer je in een normaal tempo loopt/klimt. Dit is wel behoorlijk pittig en raden wij ook écht niet aan. Bij optie 2, en dit is dan ook meteen de optie die wij aanraden, klim je via de achterkant van de berg gedurende twee dagen omhoog en omlaag. Op de eerste dag kampeer je ergens halverwege de berg met fenomenale uitzichten, waarna je op de tweede dag de top bereikt, aan de andere kant van de berg weer naar beneden afdaalt en zo in Longido Town terecht komt.

Maar even tussen ons: de uitzichten zijn hier gewoon té mooi om hier niet twee dagen van te willen genieten. Plus, met een Masai kamperen op een berg die door geen enkele toerist beklommen wordt – hoe off the beaten track wil je het hebben?!

DE START VAN JE HIKE

Je start deze wandeling net buiten Longido town. Over de typische, stoffige, oranjerode paden wandel je richting de berg. De wandeling is net na het regenseizoen (juni, juli en augustus) op z’n best: de omgeving is groen en de prachtige bloemen kleuren je uitzicht nog beter! De eerste dag wandel je zo’n drie tot vier uur. Wanneer je benen steeds zwaarder lijker te worden en je je realiseert dat dat komt doordat je begint te stijgen, weet je: je hebt de berg bereikt! De volgende dag is pittiger… Je start vroeg in de ochtend, rond een uurtje of zeven, nadat je de oploskoffie op hebt en wellicht nog een bezoekje aan de bush-wc hebt gebracht. Samen met een gids ga je op pad en zie je de landschappen om je heen veranderen. Starend naar de bijzondere uitzichten van mossige sprookjesachtige bomen gehuld in mysterieuze nevel dwaal je weg met je gedachte en zie je jezelf als Tarzan door de jungle slingeren. Je bent in totaal zo’n zeven tot acht uur onderweg, waarvan vier uur stijgen en ongeveer drie uur dalen.

SUMMIT IN ZICHT!

Na een aantal uur stijgen, een nachtje kamperen op de berg en soms wat ‘foto-pauzes’ tussendoor, stap je het bos uit. Je denkt er dan misschien al te zijn, maar weet dat je nog even een stukje mag klauteren voordat je echt op de rotsige top bent. Eenmaal daar is het uitzicht bizar mooi. Bij helder weer zie je grote broers Kilimanjaro en Mount Meru liggen. Neem heerlijk ongegeneerd veel tijd voor selfies; er zijn toch geen andere toeristen!

KAMPEREN IN HET WILD

De kampeerspullen, het eten en het water voor de volgende dag worden naar je kampeerplek toegedragen door de Masai warriors die uit deze omgeving komen. De rest draag je zelf in een rugzakkie. De kampeerplek is basic, maar daar krijg je een pure, rauwe, off the beaten track ervaring voor terug!

HEB JIJ VRAGEN VOOR ONZE AFRIKA EXPERTS?

Bekijk meer unieke ervaringen

Enduimet Conservancy

In het noordelijkste puntje van Tanzania, midden in het adembenemende Masai-land, wacht een juweeltje van ongerepte natuur op ontdekking. Hier, waar toeristen nog een zeldzaamheid zijn en wilde dieren de scepter zwaaien, laten drie indrukwekkende bergen hun schaduw vallen. Maar waarom in een auto rijden, als je ook achterop de motor de magie van deze conservancy kan ervaren?

HIKING IN DE USAMBARA MOUNTAINS

Groene jungle bossen, druipend van de ochtenddauw en prachtige uitzichten. Vergeet de Europese Alpen, de Himalaya’s en Patagonië: Usambara is waar je wilt hiken. Waan je door groene junglebossen, wandel door dorpjes die af en toe opduiken, aanschouw de mysterieuze ochtenddauw en geniet van de geweldige uitzichten tijdens een meerdaagse hike.

NGORONGORO KRATER

Een naam die je niet snel zult vergeten, zodra je er bent geweest. Geniet van het uitzicht over de krater en daal daarna af om de immense vlakte te verkennen. Spot jij een van de zeldzame zwarte neushoorns? Houd wel in je achterhoofd dat wij niet enkel safari-reizen aanbieden.

TOERISTEN ONTLOPEN OP ZANZIBAR & STONE TOWN

Zanzibar: hét tropische paradijs van Afrika. Niks van gelogen, maar daardoor soms ook wat toeristisch. Omdat een bezoek aan dit eiland toch bij veel mensen op het verlanglijstje staat, nemen we jou in dit artikel graag mee naar de echte parels op het eiland. Vergeet ook zeker niet het culturele aspect van een nachtje Stone Town mee te pakken. Je leert meer over het duistere slavernij verleden van het eiland en struint over de kleurrijke marktjes waar je de beste souvenirs scoort.

SPOT DE BIG FIVE IN DE SERENGETI

Dé plek waar The Lion King en National Geographic samenkomen. Waar je ook kijkt, er gebeurt altijd iets. Je rijdt over de uitgestrekte vlaktes op zoek naar allerlei soorten wildlife. Denk aan zebra’s, buffalo’s, giraffes, olifanten, neushoorns en een indrukwekkende verzameling grote katten.

MTO WA MBU

Mto Wa Mbu is letterlijk vertaald ‘River of Mosquitoes’, maar gelukkig zijn er niet zoveel muggen meer, en kun je nu genieten van safari’s. Vanuit de standaard jeep, maar op de mountain bike, tuktuk, of met een lokale kano.

Enduimet Conservancy

In het noordelijkste puntje van Tanzania, midden in het adembenemende Masai-land, wacht een juweeltje van ongerepte natuur op ontdekking. Hier, waar toeristen nog een zeldzaamheid zijn en wilde dieren de scepter zwaaien, laten drie indrukwekkende bergen hun schaduw vallen. Maar waarom in een auto rijden, als je ook achterop de motor de magie van deze conservancy kan ervaren?

HIKING IN DE USAMBARA MOUNTAINS

Groene jungle bossen, druipend van de ochtenddauw en prachtige uitzichten. Vergeet de Europese Alpen, de Himalaya’s en Patagonië: Usambara is waar je wilt hiken. Waan je door groene junglebossen, wandel door dorpjes die af en toe opduiken, aanschouw de mysterieuze ochtenddauw en geniet van de geweldige uitzichten tijdens een meerdaagse hike.

NGORONGORO KRATER

Een naam die je niet snel zult vergeten, zodra je er bent geweest. Geniet van het uitzicht over de krater en daal daarna af om de immense vlakte te verkennen. Spot jij een van de zeldzame zwarte neushoorns? Houd wel in je achterhoofd dat wij niet enkel safari-reizen aanbieden.

Waarom Charlie's Lustrumreizen?

We zijn “on the ground” in Afrika

Wij werken, wonen, ademen en leven in Afrika. Hierdoor hebben we veel kennis en zijn we altijd dichtbij!

Wij ontwikkelen eigen routes & experiences

Samen met onze lokale partners ontwikkelen wij eigen unieke routes. Ontdek de hidden gems van het continent!

 

Elke reis is een co-creatie

Iedere reis maken we op maat op basis van jouw wensen en onze Afrika-kennis. Alles is mogelijk, niets is te gek! Give us a try.

We nemen onze verantwoordelijkheid
Wij grijpen de kans om te zorgen dat onze reizen een duurzame en positieve impact hebben op het klimaat, de lokale communities en het wildlife.