TOUR MET DE BODA-BODA DOOR OEGANDA

De boda, Oeganda stikt ervan. Overal waar je kijken kan, op elke hoek van de straat, honderden opgesteld voor het stoplicht.. En dan zijn ze ook nog eens super handig, want ze worden gebruikt als transport voor bijna alles; mensen, dieren, meubels en eten. Deze blog is voor de echte avonturiers onder ons, want hoe kicken is het om op een boda Oeganda te gaan ontdekken…

De boda, Oeganda stikt ervan. Overal waar je kijken kan, op elke hoek van de straat, honderden opgesteld voor het stoplicht.. En dan zijn ze ook nog eens super handig, want ze worden gebruikt als transport voor bijna alles; mensen, dieren, meubels en eten. Deze blog is voor de echte avonturiers onder ons, want hoe kicken is het om op een boda Oeganda te gaan ontdekken…

Off the beaten track, this is it!

Gesproken over off the beaten track, this is it. Huur een boda in Oeganda, spring erop, helmpie op en gaan met die banaan. Uren rijden over de oranje wegen, stop wanneer je stoppen wilt en LEEF de vrijheid. Het klinkt als een droom, ik weet het, maar voor mij is dit op en top ontspanning, en dat wil je toch als je even aan Nederland ontsnapt bent? Maar ook een heel avontuur.

2 jaar geleden kocht ik mijn eerste boda. Helemaal gelukkig, nooit meer hoeven afdingen over prijzen en vrij overal heen rijden waar je maar heen wilt. Het liefste ontdek ik nieuwe routes. Dit betekent eigenlijk gewoon dat ik ga rijden en wel zie waar ik uitkom. Thank God voor Google Maps en de vriendelijke Oegandese mensen die je altijd wel de weg willen wijzen.
Nu vraag je jezelf af; kan ik dit als reiziger ook zomaar doen? Is dit wel veilig? Ik denk van wel, al moet je wel voorzichtig zijn… Hieronder een paar dingen waar je wel rekening mee moet houden.

Huren van een boda in Oeganda

Wist je dat meer dan de helft van de boda-boda’s die je ziet rijden in Oeganda worden gehuurd. Elke morgen pikken de drivers de boda op bij de dealer, betalen voor een dag en de winst die ze maken houden ze zelf.

Het allerlaatste wat je wilt bij je tour op de boda is ergens in de middle of nowhere staan met pech. Daarom is het belangrijk dat je een boda huurt van een betrouwbare dealer! Uiteraard helpen we je hier graag bij. Bij deze dealers krijg je ook een helm erbij, wat ook wel prettig is. Ps. het huren van een boda per dag is vaak niet meer dan 5 euro!

Waar ga je touren met je boda in Oeganda?

Het verkeer in Oeganda is zeker op de hoofdwegen en in het midden van de steden niet chill. Erg chaotisch en druk. Als je dit niet gewend bent lijkt het mij geen slim plan dat je daar begint met rijden, tenzij je een luier draagt… Ik hou ervan om ergens naast de hoofdweg de dorpjes in te duiken, rij door de bergen en langs de lakes/rivieren. Let hierbij wel op een paar dingen. Op deze wegen is het stukken rustiger en soms kun je zelfs voor een langere tijd niemand of niets levends tegenkomen. Zorg daarom altijd voor genoeg benzine, water, een opgeladen telefoon en een dikke laag zonnebrand. Ook als het regent kun je aardige porties modder verwachten en wordt het soms behoorlijk slipperig met je boda. Zet gewoon je voeten aan de grond en rij rustig erdoorheen.

Wat trek je aan tijdens je boda tour in Oeganda?

Mocht je nou op je neus gaan, wil je niet in je zwembroek of jurkje zijn, want dat kun je de off road steentjes uit je knieën en armen gaan pulken. Zorg sowieso dat je benen bedekt zijn en trek dichte schoenen aan. Lange mouwen doe ik persoonlijk nooit, want dan wordt het echt wel warm, maar SMEER JEZELF IN. Want het heerlijke windje en zonnetje zijn verradelijk voor onze mooie melk huid.

Wat als er iets mis gaat met je boda in Oeganda?

Van de dealer krijg je altijd zijn telefoonnummer mee. Mocht je toch ergens stranden met een probleempje, zorg dat je kan bellen. Ga nooit zelf of bij een plaatselijke garage aan je boda sleutelen. Hier zijn de meeste dealers niet zo van gediend. En dan kan je boda tourtje onverwacht nog duurder uitvallen. Bel daarom altijd de boda dealer en wacht netjes tot hij of een van zijn medewerkers komt om je te helpen. Dit kan even duren, maar vergeet ondertussen niet te genieten van het prachtige uitzicht en ontdek wat voor moois Oeganda voor je heeft!

Alleen of met z’n allen op de boda in Oeganda?

Voor je eigen veiligheid lijkt het me verstandiger om te zorgen dat je niet alleen gaat. Hier in Oeganda zie je soms dat ze wel met zijn 4en op een boda zitten. Dit raad ik nou ook niet echt aan. Als je niet ervaren bent met het rijden in Oeganda ga dan met maximaal 2 personen op een boda, zeker als je off road gaat is dit veiliger. Wel kun je natuurlijk met je groep vrienden allemaal een eigen boda huren en als een echte motorbende de oranje wegen van Oeganda onveilig maken.

Klinkt dit als muziek in je oren?

Inpakken en wegwezen! Hier vind je nog meer informatie over hoe en wat je nog meer kunt doen tijdens jouw avontuurlijke reis door Oeganda! Wij kijken uit naar jouw foto’s en je verhalen over je te gekke tour op de boda…

Heb je vragen aan onze Afrika-experts?

Deze blogs vind je vast ook leuk:

2 meisjes op motor met gele helm
Game Drive in Amboseli National Park
Ololokwe jaarclub
Open chat
1
Kan ik je helpen?
Hi avonturier! Stuur ons gerust een WhatsApp berichtje op +254796535342, we helpen je graag verder! We zijn van maandag tot en met vrijdag tijdens kantooruren beschikbaar. Cheers!