Wat te doen in Dar Es Salaam? 6 tips!

Salam, vandaag neem ik je mee voor een stroll door de grootste metropool van Tanzania: Dar es Salaam. De meesten van jullie vluchten snel naar de Usambara Mountains of de Serengeti na aankomst in deze wereldstad. Zonde, want dit New York van Oost-Afrika verdient zoveel meer aandacht dan louter dat ritje vanaf het vliegveld naar je hotel. Maak je op voor een wandeling door Dar es Salaam!

Geschiedenis van Dar Es Salaam

Vroeger heette de stad anders: Mzizima, oftewel de ‘gezonde stad’. De sultan van het veel machtigere Zanzibar lijfde het tegenwoordige Dar in, en noemde haar Dar es Salaam: Huis van Vrede. Een prachtige naam, vinden wij. Dar es Salaam beschikt over de grootste haven van Oost-Afrika en is al heel lang de grootste stad van Tanzania, maar niet de hoofdstad. Heaven of Peace, zo noemen veel reizigers Dar; altijd al een hele buzzy hub geweest, met uitzicht op de blauwe Indiase Oceaan, en een scala aan fantastische stranden binnen handbereik.

Fashionista’s opgelet, Kariakoo Market in zicht

Op Kariakoo Market kun je alles, maar dan ook echt alles kopen: van een bonte verzameling kitenge-stoffen, tot “really real” iPhone-kabeltjes en neppe designertasjes. Hier vind je het allemaal! Waag je aan een portie gebakken krekels, of drink nog even een lekker koffietje in de ontelbare shopjes en ‘deli’s’ die je hier hebt.

Botanische Tuin

En heb je even geen zin meer in mensen? Waag jezelf dan in de botanische tuin van Dar es Salaam, die in 1893 werd opgericht door de Duitse bezetter, om al die vette bloemen, bomen en planten die ze net ontdekt hadden tentoon te stellen. Een tikkie verwaarloosd en versleten, maar met een oude, koloniale vibe en een berg heel bijzondere planten.

Vismarkt

Voor 200 tshil (8 eurocent) neem je de ferry en bekijk je Dar vanaf het water. De skyline is prachtig en geeft je regelrechte New York City-vibes, bijna alsof je op de boot naar Ellis Island staat. Dar es Salaam heeft echter een smelly streepje voor op de Big Apple. De Ferry zet je af net naast de vismarkt waar je werkelijk de allermooiste, verste en lekkerste vis van Tanzania vindt, en ruikt. Lekker om mee te nemen als je het strand opgaat, om daar op een vuurtje een visje te grillen.

Dans die nacht weg in Dar Es Salaam!

Dat kan zeker op Mikardi, maar ook het meer mondainere Oyster Bay of het juist meer hippie-achtige Coco Beach lenen zich prima voor een feestje. Leuke clubs en barretjes zijn Triniti bar, High Spirit – vet uitzicht– en de Mbalamwezi Beach Club. De Level 8 Bar in het Hyatt Hotel is beroemd en een echte aanrader, weet deze mondiale party crasher. Maar ook het Waterfront leent zich uitstekend voor een late night etentje, of een lekkere cocktail. En Tanzania is ook echt een bierland: Lavender Garden Hall is een heuse biertuin, mét Duitse worstjes.

Lekker chillen op je Tanzaniaanse stadsstrand Mikardi Beach

Want dat visje gril je natuurlijk op je eigen vuurtje op Mikardi Beach, net aan de zuidkant van de zeetong die Dar es Salaam in tweeën hakt. Het is moeilijk voor te stellen dat de miljoenenmetropool zo dichtbij is als je hier lekker rondhangt op het strand. Je kunt hier ook kamperen; een grote bonus daarvan is de zonsopgang die je daar gratis bij krijgt. Mooi om mee te krijgen als je in de vroege uurtjes terugkomt van een feestje, want uitgaan – daarvoor zit je in Dar goed.

Welterusten, Dar

En na al dat gewinkel, gewandel en gedans zul je wel moe zijn. Tijd om in te checken bij een van de honderden hotelletjes die Dar es Salaam rijk is, en een gat in de dag te slapen. Oyster Beach en Coco Beach zijn heel fijne buurten om te verblijven, en ook Airbnb’s zijn er volop. Check bijvoorbeeld Alexanders, of gaat je voorkeur juist uit naar een appartementje in Kigamboni?

Inhoud

HEB JIJ VRAGEN VOOR ONZE AFRIKA EXPERTS?

DEZE BLOGS ZUL JE OOK LEUK VINDEN:

Lustrumreis: Wat betekent een lustrum?

Rwenzori Mountains in Oeganda: de perfecte plek voor een actieve lustrumreis

Selfdrive 4X4 avontuur in Zuidelijk Afrika