Zeven Keniaanse gerechten die je geprobeerd moet hebben!

Ik woon nu drie maanden in Nairobi en lunch iedere werkdag in de Villa van Charlie’s Travels, waar onze chef elke dag weer een (al dan niet) Keniaans gerecht op tafel tovert! Het is dus hoog tijd om de balans op te maken: dit zijn de zeven Keniaanse gerechten die je geprobeerd móet hebben!

Wanneer je zegt dat je ugali nogal smakeloos vindt, wordt er vaak smakelijk om je gelachen.

1: Ugali

Het maakt niet uit welke Keniaan je spreekt, iedereen hier kent ugali en eet het op dagelijkse basis! Aardig wat Kenianen die ik sprak stelden zelfs dat het hun lievelingseten is. Opvallend, omdat de gekookte maispap eigenlijk helemaal nergens naar smaakt. Denk aan de gekookte aardappelen van je moeder, maar dan nog net wat smakelozer… Het wordt vaak gegeten in combinatie met sukuma wiki, nyama choma (zie hieronder), of een stoof van rund, kip of groenten.

2: Nyama Choma

Wanneer je zegt dat je ugali nogal smakeloos vindt, wordt er vaak smakelijk om je gelachen. Want de pap wordt zowel in het presidentieel paleis als in Kibera, de grootste sloppenwijk van Nairobi, opgediend, en dient altijd genuttigd te worden met iets anders erbij. Zo eet je ugali bijvoorbeeld met Nyama Choma, geroosterde geit! Overal in Nairobi kom je Choma-tenten tegen, en de één serveert nog vettiger (maar lekker!) geitenvlees dan de ander. Eén van de beroemdste Nyama Choma-zaken van Nairobi zit aan Waiyaki Way en heet Njuguna’s.

3: Chapati’s

Net als de taal, Kiswahili, kent de Keniaanse keuken behoorlijk wat overzeese invloeden. Zo zijn er in Nairobi en langs de kust vele Indiase eethuizen te vinden, en is er één gerecht dat de Kenianen helemaal eigen hebben gemaakt: chapati’s. Dit zijn hartige pannenkoekjes die in wat olie worden gebakken – chapati’s worden in combinatie met van alles en nog wat gegeten. Meestal curries of stews!

4: Kachumbari

Je eet niet alleen maar vettige geit en goed-geoliede pannenkoeken in Kenia: er zijn genoeg Keniaanse gerechten die supergezond zijn. Denk aan kachumbari, een heel simpel gerechtje van in stukjes gesneden ui, tomaat en peterselie. Soms zit er ook avocado of pepertjes door de mini-salade heen. Het wordt vaak gegeten met wat Nyama Choma, hoewel ik onlangs ook zag dat het als snack op een gekookt eitje werd geserveerd aan de kant van de weg.

5: Mandazi

Heb je genoeg kachumbari op? Dan mag je jezelf wel weer trakteren op iets ongezonds! We gaan weer terug naar de vette hap: de mandazi is de Keniaanse variant van de donut zoals die in het westen veel gegeten wordt, maar dan zonder het gat in ’t midden (eigenlijk veel praktischer ook). Als je door Central Business District (CBD) loopt, kun je ze van een kilometer afstand al ruiken. Het hele jaar door oliebollenlucht!

6: geroosterde maïskolf

Van het Central Business District tot de sjieke villa-wijken, overal kom je stalletjes tegen die geroosterde maïskolven verkopen. Verkopers hebben niet meer nodig dan een kolenvuurtje, een roostertje en een paar maïskolven om je een gezonde, voedzame en supergoedkope snack te verkopen. Sommige verkopers gaan de extra mile en geven je er nog een beetje zout, chili en limoensap bij.

7: Irio

Hoewel het niet overal in het land gegeten wordt (dit gerecht is een typisch gerecht van de Kikuyu, één van Kenia’s grootste tribes), staat het bekend als één van de beroemdste Keniaanse gerechten: irio is een soort stamppot van erwten en aardappelen, aangevuld met wat maïskorrels. Dit gerecht gaat vaak hand in hand met een berg gegrild geitenvlees (Nyama Choma), een beetje Kachumbari en uiteraard een koud Tusker-pilsje.

Zit je in Nederland?

Maar heb je na het lezen van dit artikel zo’n trek gekregen in Keniaans eten dat je niet langer kunt wachten? Check dan eens Mama Kenia. Very Lekker! Vanuit Amsterdam verzorgt ze authentieke Keniaanse catering, kookworkshops en thuisdiners.

Inhoud

HEB JIJ VRAGEN VOOR ONZE AFRIKA EXPERTS?

DEZE BLOGS ZUL JE OOK LEUK VINDEN:

Lustrumreis: Wat betekent een lustrum?

Rwenzori Mountains in Oeganda: de perfecte plek voor een actieve lustrumreis

Selfdrive 4X4 avontuur in Zuidelijk Afrika