Kilifi New Year Festival: een magisch samenkomen Beneath the Baobabs

Charlie’s Travels loves African festivals! Van Afrikaburn in Zuid-Afrika tot Nyege Nyege in Oeganda: wij zijn erbij. Zo ook dit jaar op Kilifi New Year Festival. Kilifi New Year is een Afrikaans electronic, indie, dub-reggae muziekfestival dat afgelopen jaar voor de vijfde keer werd gehouden in Kilifi – van 30 december 2018 tot en met 1 januari 2019. Het was een driedaagse explosie van muziek, kunst, dans en creativiteit. De perfecte plek om het jaar af te sluiten! In deze blog doe ik graag verslag van dit kleurrijke en bijzondere festival. – door Lotte Bergmans

Kilifi new year blijkt een geweldige paar dagen vol muziek, dans en cultuur. Dit festival laat zien dat je op een duurzame manier een geweldige setting kunt creëren voor een goed feest.

Het is zover: Kilifi New Year 2018-2019!

Met 38 graden, volle zon en een lekkere klamheid die kenmerkend is voor de Keniaanse kust, komen we op de zaterdag voor het festival aan in Kilifi. Het is hier nog vrij rustig, wat vreemd is als je bedenkt dat hier morgen een paar duizend feestgangers arriveren voor het festival. Maar goed, nog even tijd om te relaxen, te zwemmen, in de zon te liggen en -heel belangrijk- een goede nachtrust te pakken. De volgende ochtend is het tijd om richting het festivalterrein te gaan.

Voorheen vond Kilifi New Year plaats aan de Kilifi Creek. Maar omdat dit festival snel groter werd, besloten de oprichters (ook de briljante eigenaars van het te gekke Distant Relatives Ecolodge & Backpackers) dit jaar het festival plaats te laten vinden op een groot jungle-gebied vol boomgaarden en bamboebossen, gelegen op een paar kilometer van Kilifi town en Kilifi creek.

Voordat we naar het festivalterrein karren, maken we nog even een stop bij de plaatselijke supermarkt. Waar het gisteren nog vrij rustig was, is Kilifi town nu volgestroomd met goedgezinde feestgangers. Mensen van over de hele wereld in de meest kleurrijke outfits verzamelen hier om nog zoveel mogelijk snacks en water in te slaan (dit mag mee het terrein op). Luide muziek speelt vanuit de stampvolle pick-up truck naast ons en de sfeer zit er al goed in: “KILIFI NEW YEAR, WOO!”

Glamping met safaritenten

Bij de entree van het festival krijgen we een kleurrijk bandje en worden we netjes begeleid naar onze glampingtenten. Deze vooropgezette safaritenten met bedden zijn echt een uitkomst! Niks luchtbedden opblazen of tenten opzetten in de brandende Keniaanse zon; maar gewoon hup, je spullen erin en direct door voor je eerste koude biertje.

Niet alleen is de opzet van Kilifi New Year festival goed geregeld. Kilifi New Year onderscheid zich echt als een eco-friendly en duurzaam festival. The way to go! Overal zijn er eco douches en eco toiletten -waaruit weer natuurlijke compost wordt gemaakt voor het land.

Ook worden er alleen duurzame en lokaal geproduceerde materialen gebruikt voor de bouw van het festivalterrein. Zo is het dek van 200 vierkante meter gemaakt van gesmolten en gerecycled plastic afval. Single use plastic is uit den boze en alle festivalgasten worden dan ook aangemoedigd eigen bekers mee te brengen of een toffe festivalbeker te kopen van gerecycled plastic. Met je eigen of de gerecyclede beker krijg je korting aan de bar op je drankje; een echte win-win dus!

Kilifi new year blijkt een geweldige paar dagen vol muziek, dans en cultuur. Dit festival laat zien dat je op een duurzame manier een geweldige setting kunt creëren voor een goed feest.

Drie stages met ieder een eigen vibe

Het festival biedt 3 verschillende stages; iedere plek met zijn eigen vibe, aankleding en muziek. Verder is er beneden in het dal een prachtig grote houten figuur (een soort burning man) die op de laatste dag aangestoken zal worden om het nieuwe jaar in te luiden. De komende dagen draaien 40 verschillende artiesten en DJ’s op het festival. Er zijn overal zitjes gemaakt, en andere plekken waar je lekker kunt chillen. Wil je even afkoelen? Ga dan op de schommel-douche zitten, spoel je af onder een regenpaddestoel of glij van de zelfgemaakte waterglijbaan in het Kilifi NY waterpark.

Hoe zit het dan met het eten?

Maar laten we vooral dit niet vergeten; het eten. Er zijn genoeg verschillende tentjes om een lekker en voedzaam maal te scoren en een goede bodem te leggen voor de lange avondfeesten. Denk aan overheerlijke wraps, verse curry’s, traditionele gerechten, vis, maar natuurlijk ook sappige burgers en steenoven pizza’s.

En dit is ons eindoordeel…

Al met al is het festival een heerlijke plek om de laatste paar dagen van 2018 door te brengen. Er hangt een relaxte sfeer. Mensen zijn mooi en bijzonder gekleed. Tot diep in de nachten dansen we onder de Baobab-bomen en op 31 december om 0:00 luiden we met iedereen feestelijk het nieuwe jaar in. De ‘burning man’, een houten neushoorn van 23 meter hoog, werd op 1 januari aangestoken. Kilifi New Year blijkt een geweldige paar dagen vol muziek, dans en cultuur. Dit festival laat zien dat je op een duurzame manier een geweldige setting kunt creëren voor een goed feest. Wij zijn fan!

Inhoud

HEB JIJ VRAGEN VOOR ONZE AFRIKA EXPERTS?

DEZE BLOGS ZUL JE OOK LEUK VINDEN:

Selfdrive 4X4 avontuur in Zuidelijk Afrika

Tofo: Het Paradijs In Mozambique

Oeganda: 5 off the beaten track activiteiten bij de nijl