VEELGESTELDE VRAGEN

Welkom bij onze FAQ-pagina: jouw go-to bron voor antwoorden op veelgestelde vragen! Of het nu gaat over boekingen, reizen, veiligheid of Charlie's Travels in het algemeen. Hier vind je de antwoorden op al jouw vragen.. of de meeste althans.

Over Charlie’s Travels

Charlie’s Travels kwam tot leven dankzij founder Charles Witlox en is jouw ticket naar het échte, onontdekte Afrika! Wij zijn geen doorsnee reisbureau – we struinen liever buiten de gebaande paden. Met onze passie voor avontuur en liefde voor dit prachtige continent, creëren we unieke en op maat gemaakte reizen. Ons team van enthousiaste Afrika-liefhebbers staat klaar om jou mee te nemen op een onvergetelijke reis vol lokale ervaringen, adembenemende landschappen en authentieke ontmoetingen.

Van 2014 tot eind 2022 reisde Charlie door Afrika en ontwikkelde hij samen met inventieve bewoners nieuwe reizen, routes en experiences: van onbekend Masai-terrein tot de stranden van de Indische Oceaan. Nu zet het team van Charlie’s Travels zijn nalatenschap voort en zijn we druk bezig met het ontdekken van nieuwe routes en experiences. Geen middle man bij ons, want we ontwikkelen onze eigen avonturen. Als lokale experts werken we nauw samen met partners ter plaatse, waardoor we unieke en authentieke experiences kunnen aanbieden. 

Onze thuisbasis is in Nairobi, midden in het hart van Afrika, waardoor ons speelterrein zich uitstrekt over dit prachtige continent. Dankzij onze fysieke aanwezigheid hebben we een schat aan eerstehands kennis van Afrika. We zijn super trots dat wij het enige Nederlandse reisbureau zijn dat in Kenia is gevestigd en dat we directe toegang hebben tot de meest actuele informatie over onze bestemmingen. Dankzij onze collega’s die in Oeganda, Zuid-Afrika, Kenia en Tanzania wonen, kunnen we jou de meest authentieke en onvergetelijke ervaringen bieden.

In contact met Charlie’s Travels

Wanneer je meer informatie wilt over een bepaald land word je gekoppeld aan een van onze Travel Consultants. Zij zijn gespecialiseerd in Oost- en/of Zuid-Afrika en gaan samen met jou kijken naar de ideale reis.

Onze Travel Consultants spreken allemaal Nederlands – uiteraard is communicatie in het Engels ook mogelijk wanneer dat de voorkeur heeft. Na het boeken van de trip komt er een smooth operator in het spel, ook wel degene die verantwoordelijk is voor alle boekingen. Dit team bestaat voornamelijk uit Swahili- en Engelstalige kanjers. De Travel Consultant blijft jullie contactpersoon.

Het liefst nemen we binnen één uur contact met jou op, maar laten we zeggen dat we ernaar streven om de eerstvolgende werkdag contact met je op te nemen. Duurt het te lang? Stuur ons dan even een berichtje via Whatsapp.  

Dat kan! Wij zijn van maandag tot en met vrijdag te bereiken tussen 09.00 en 17.00 uur (Nederlandse tijd): +31857430344. Zaterdag en zondag zijn we via Whatsapp bereikbaar tussen 09.00 en 19.00 uur.

Een op maat gemaakte reis

Een co-creatie houdt in dat we samen met jou de reis samenstellen. Jouw input en onze Afrika-kennis zorgt daardoor voor de ideale reis op maat gemaakt. Het geeft je de complete vrijheid in het kiezen van een route. Uiteraard zullen wij ervoor zorgen dat het realistisch is ;).

Yes please! Vertel ons alles over jouw droomreis, want hoe meer we weten, hoe beter we het kunnen waarmaken! Wil je in luxe lodges verblijven, de wildernis ervaren tijdens een kampeeravontuur of juist het echte Afrikaanse leven ontdekken in een homestay? Kies je voor openbaar vervoer, een auto met chauffeur of een 4×4 zelf besturen? Actief avontuur of ontspannen op het strand? Alles is mogelijk, en we staan klaar om jouw droomreis in Afrika werkelijkheid te laten worden!

Bij elke reis creëren we een uniek avontuur op maat, gebaseerd op jouw dromen en onze uitgebreide kennis van Afrika. De prijs hangt af van verschillende aspecten, zoals het land van bestemming, de route, je reisgezelschap, het transport, de accommodaties en de activiteiten die je wilt beleven. Geen zorgen, we houden zeker rekening met je budget! Vraag gerust onze Travel Consultants om een prijsindicatie en laat je verrassen door de mogelijkheden die we voor je in petto hebben!

In principe regelen wij geen vliegtickets. Maar geen zorgen, we zijn er nog steeds om je te begeleiden en ervoor te zorgen dat jouw reis naadloos aansluit op de gekozen vluchten. Mocht je echter helemaal de organisatie uit handen willen geven, dan kunnen we een uitzondering maken en regelen we met plezier die vliegtickets voor je ;). 

We streven ernaar om zoveel mogelijk inclusief aan te bieden. Zo geniet je van een compleet en zorgeloos avontuur. Maar we willen vooral dat jouw reis precies is zoals jij het wilt, dus alles is bespreekbaar en mogelijk!

Bij ons draait alles om unieke avonturen die we samen creëren, volledig op maat gemaakt en aangepast op jouw wensen. Geen standaard pakketten hier, want we geloven in co-creatie om elke reis buitengewoon speciaal te maken. Maar dat betekent niet dat je helemaal vanaf nul moet beginnen! We hebben een aantal inspirerende voorbeeldreizen om je te laten zien wat er allemaal mogelijk is. 

Jouw reis leg je zelfstandig af, maar je bent nooit helemaal alleen! In overleg regelen we ervaren chauffeurs, gidsen of rangers, zodat je elke bestemming optimaal kunt verkennen. We zijn altijd maar een telefoontje of berichtje verwijderd om je te adviseren en bij te staan. Wanneer het om een lustrumreis gaat, gaat er iemand van ons team met je mee op pad om er een onvergetelijke ervaring van te maken.

Veiligheid

Wij richten ons op reizen in Zuid- en Oost-Afrika. Buitenlandse Zaken geeft voor deze landen voornamelijk een geel-gekleurd reisadvies, dit betekent: reizen is toegestaan, maar let op de veiligheidsrisico’s. Ons team is verspreid over de landen waar wij ook reizen bieden. De veiligheid van onze reizigers is een topprioriteit voor Charlie’s Travels. Wij houden de veiligheid in de verschillende landen, waaronder de politieke situatie, continu in de gaten. Wij sturen geen reizigers naar gebieden die niet veilig zijn. In gevallen van nood zijn wij altijd te bereiken via ons noodtelefoonnummer. Verder is je veiligheid ook grotendeels gebaseerd op gezond verstand: loop niet in het donker over straat, vermijd de slechte buurten (tenzij onder begeleiding van gidsen), en pas je kleding en sieraden aan op de buurt waar je je bevindt. Natuurlijk krijg je van ons ook advies hierover en kan je altijd terecht voor vragen.

Onze reizen zijn onder begeleiding van lokale partners die veel verstand en kennis hebben van wat je moet doen in noodsituaties. Er zijn ook activiteiten die je in je eentje kan doen. In geval van nood is er een Charlie’s Travels noodnummer, die je 24/7 kan bellen. Wij werken samen met Amref Flying Doctors. Dit betekent dat zij vanuit de lucht kunnen bijstaan bij calamiteiten.

Het is verstandig om in malaria gebieden na zonsondergang bedekkende kleding te dragen. Gebruik DEET 30% -anti-muggenspray en smeer daarmee blote lichaamsdelen in; dus je gezicht, hals, handen, enkels. Je kan Malarone (profylaxe) medicijnen slikken die het veel moeilijker maken voor de parasiet om zich te nestelen. Neemt contact op met de GGD om een medisch advies en recept te krijgen voor medicatie. Lees hier meer over malaria.

Veiligheid staat voorop, dus laten we wat handige tips delen voor een zorgeloos avontuur! Voor en na het eten je handen wassen met ontsmettende zeep houdt die vervelende ziektekiemen op afstand. En als het om water gaat, vertrouw op flesjeswater om dorst te lessen – geen kraanwater drinken! Let ook op met ijsklontjes! We willen je niet ontmoedigen, maar voor alle zekerheid is het slim om wat diarreeremmers in je reisapotheek te stoppen.

Afhankelijk van je trip regelen wij (al) het vervoer voor je. Dit zijn bijvoorbeeld lokale transportpartners waar we veel mee samenwerken en die jullie met een Safari Van of Land Cruiser van A naar B brengen, maar we maken ook gebruik van treinvervoer en binnenlandse vluchten. Zorg tijdens een self-drive trip voor een (gedownloade) wegenkaart van het desbetreffende land. De kwaliteit van de wegen verschilt enorm per land en gebied. Jullie contactpersoon weet hier alles vanaf en kan jullie voor en tijdens de trip informeren. Andere bestuurders kunnen altijd onvoorspelbaar zijn, doe daarom altijd je gordel om en pas op je spullen.

Wij adviseren en helpen je graag, maar wij zijn geen arts en onze raad kan dus niet als bindend medisch advies worden gezien. We raden het daarom aan om op tijd een gesprek te plannen met de GGD of huisarts om vaccinaties en andere middelen te regelen. Sluit ook een reisverzekering af.

Boeking

Je kunt last minute nog bij ons terecht. Een beetje flexibiliteit is dan wel vereist. We raden je aan om een verre reis minimaal een half jaar tot jaar van te voren te boeken.

Ja. Afhankelijk van jullie route geven wij advies in transport en zullen wanneer nodig de binnenlandse vluchten voor jullie boeken.

In principe zijn deze extra’s inbegrepen, tenzij er nadrukkelijk exclusief bij vermeld staat.

Betaling

Wanneer jouw route helemaal naar wens is zal de Travel Consultant een factuur per mail opsturen. Wil je meer weten over de betalingsvoorwaarden? Neem contact op met jouw Travel Consultant.

Dat is afhankelijk van hoe ver jullie van te voren de reis boeken. Meestal is de tweede aanbetaling 60 dagen van tevoren.

Je kunt bij ons op verschillende manieren betalen, waaronder middels iDeal, BanContact, Sepa, creditcard en GiroPay.

Voor vertrek

Dit is voor ieder land anders. Voor vertrek zal jouw Travel Consultant je informeren over het visum en eventuele andere documenten.

Wij geven helaas geen advies over inentingen en malariapillen. Dit is namelijk voor iedere bestemming en persoon anders. We adviseren jullie om contact op te nemen met de GGD of je huisarts voor advies.

Je hebt een reisverzekering nodig en een annuleringsverzekering raden we je van harte aan.

Ongeveer vier weken voor vertrek ontvang je per mail een uitgebreid informatiepakket.

Je hoeft deze niet af te sluiten, maar wij raden het wel aan.

Verantwoord op reis

Doordat wij direct samenwerken met bij het grote publiek nog onbekende gemeenschappen in Oost-Afrika kunnen wij bijdragen aan de ontwikkeling van deze regio’s door business-deals op een andere manier te sluiten. We zijn ‘on the ground’ en deze unieke positie benutten we door de mensen met wie we werken -chauffeurs, hosteleigenaars of gidsen bijvoorbeeld- te helpen een onafhankelijke en duurzame business op te zetten. We letten erop dat het geld bij de juiste mensen terecht komt en niet in verkeerde (soms buitenlandse) zakken eindigt. Bovendien streven we ernaar om op onze kantoren zoveel mogelijk Afrikanen aan te nemen. Zij kennen hun land en de regio uiteraard het best, zodat we nieuwe off the beaten track ervaringen aan kunnen blijven bieden.

Periodes van droogte duren in (Oost-)Afrika steeds langer en zijn intensiever. Tegelijkertijd was 2018 het natste jaar ooit. De droogte zorgt voor landbouw- en grondstoffenverlies, maar ook de regen spoelt enorm veel weg. Door deze weerextremen komen veel mensen in de problemen. Bij Charlie’s Travels proberen we de voetafdruk van ons vervoer, accommodaties en consumptie te verminderen.
Natuur en wildlife zijn misschien wel de meest waardevolle bezittingen van deze regio. Een groot onderdeel hiervan is dat we de uitstoot van onze reizigers compenseren met één van onze lokale partnerprojecten. Ook stimuleren we bezoeken aan conservancies waar meer aandacht wordt besteed aan flora en fauna dan in wildparken. Bovendien analyseren we de voetafdruk van accommodaties, zodat we kunnen kiezen voor accommodaties die ecologisch verantwoord te werk gaan. Ons doel is om zero footprint reizen aan te gaan bieden.

We werken zoals gezegd veel samen met lokale gemeenschappen, waardoor onze onderlinge band erg belangrijk is. Wij willen koste wat het kost voorkomen dat de gemeenschappen het slachtoffer worden van toerisme, zowel fysiek en economisch als sociaal en cultureel. Lokale culturele waardes zijn van intrinsiek belang, zowel voor de mensen zelf als voor de reizen die we willen aanbieden. Daarom geven we al onze reizigers een voorlichting over gedrag, gewoontes en fooien, stimuleren we culturele uitwisseling en pogen we onze content zo min mogelijk te framen. We zijn als bedrijf dan wel jong, ruig en avontuurlijk, maar alleen met goede, respectvolle samenwerkingen kunnen we off the beaten track reizen blijven organiseren.

Bij Charlie’s Travels willen we met onze reizen een positieve impact maken op de omgeving. Daar werken we zelf heel hard voor, maar jij kunt ook een steentje bijdragen! Simpelweg door je goed in te lezen over het land waar je naartoe gaat en hoe je je daar het beste kunt gedragen. Wij hebben het makkelijk gemaakt en alle gedragsrichtlijnen voor je op een rijtje gezet. Mocht je richting Afrika gaan, lees dan dit document alsjeblieft even goed door voor je vertrekt!

Feedback en reviews

Wat leuk dat je jouw reiservaring wilt delen! We worden graag getagd op social media kanalen. Of stuur jouw verhaal naar [email protected].

Wij horen graag jouw feedback om onszelf te blijven ontwikkelen. Jouw Travel Consultant is verantwoordelijk voor jouw reis. Contact hem of haar voor het geven van feedback.

Op deze pagina lees je de verhalen van onze reizigers, op deze pagina vind je onze Facebook reviews en op deze pagina vind je onze Google reviews. Wil je liever persoonlijk contact? Vraag ons voor meer informatie.